iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

Νέα ''γροθιά'' στον
Τζόνσον Μπλόκο
στο άτακτο Brexit


Απότομα στενεύουν τα περιθώρια για τον Μπόρις Τζόνσον, μετά τις απανωτές ήττες και το μεγάλο κύμα «ανταρτών» που έπληξε την ισχύ του στο κόμμα των Συντηρητικών. Ένα νέο «χαστούκι» έρχεται να προσγειώσει τον Βρετανό πρωθυπουργό:

Η Βουλή των Λόρδων ενέκρινε, όπως άλλωστε αναμενόταν, το απόγευμα της Παρασκευής, τη νομοθετική ρύθμιση που μπλοκάρει την εφαρμογή του άτακτου Brexit στις 31 Οκτωβρίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον καλείται, μετά την τελευταία αυτή εξέλιξη, να ορίσει νέα ημερομηνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ωστόσο θα έρθει αντιμέτωπος με τον χαρακτηρισμό «κωλοτούμπας» εάν το πράξει καθώς πριν από λίγες ώρες δήλωσε: «Καλύτερα να με βρουν νεκρό σε χαντάκι παρά να αναβάλω την ημερομηνία του Brexit».

H νομοθετική ρύθμιση που πέρασε από τη Βουλή Λόρδων ζητά από τον Μπόρις Τζόνσον να παρατείνει κατά τρεις μήνες την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, εάν μέχρι τις 19 Οκτωβρίου δεν έχει υπογραφεί κάποια συμφωνία για το Brexit. 

Το νομοσχέδιο θα επιστραφεί στη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Δευτέρα θα εγκριθεί οριστικά από το σώμα της Βουλής.

Πριν από λίγες ώρες, σύσσωμη η αντιπολίτευση στη Βρετανία απoφάσισε να καταψηφίσει την πρόταση του Μπόρις Τζόνσον για πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον, που δεν διαθέτει πια την πλειοψηφία και χρειάζεται τα δύο τρίτα της Βουλής (435 ψήφους) βρίσκεται πλέον με δεμένα τα χέρια.