iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Κάμερες ήχου και
για τον θόρυβο
από εξατμίσεις


Πριν από λίγους μήνες είχε γίνει γνωστή η πρόθεση των Βρετανών να τοποθετήσουν ακουστικές κάμερες με στόχο να μοιράζουν κλήσεις σε οδηγούς αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών που έχουν τοποθετήσει στα οχήματά τους εξατμίσεις οι οποίες εκπέμπουν θόρυβο πάνω από το νόμιμο όριο.

Τώρα όλα δείχνουν ότι και η Γαλλία θέλει να εφαρμόσει αυτό το μέτρο με την αρχή να γίνεται στο Villeneuve-le-Roi, ένα προάστιο του Παρισιού που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο Orly. Σύμφωνα με αναφορά του Reuters το ραντάρ θορύβου, όπως το αποκαλεί ο δήμαρχος της πόλης, αναμένεται να μπει σύντομα σε λειτουργία, σε πιλοτικό στάδιο, αφότου υπογραφεί απο την κυβέρνηση και ο νέος νόμος αυτό το φθινόπωρο.

Η συγκεκριμένη συσκευή που έχει εξελιχθεί από την γαλλική Bruitparif φέρει τέσσερα μικρόφωνα. Τα μικρόφωνα μετρούν τα επίπεδα θορύβου κάθε δέκατο του δευτερολέπτου και μπορούν να εντοπίσουν ένα αντικείμενο που παράγει θόρυβο πάνω από το επιτρεπτό με τη χρήση της τεχνικής του τριγωνισμού.

Έπειτα δημιουργούν μια εικόνα με το ίχνος του θορύβου στο χώρο, πίσω από τη πηγή που τον παράγει. Η διασταύρωση του παραβάτη πραγματοποιείται μέσω του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης της Αστυνομίας.

“Δεν έχουμε κάτι με τις Ferrari και τις Harley-Davidson, αλλά οι ιδιοκτήτες τους μερικές φορές αρέσκονται στο να επιδεικνύουν την δύναμη των οχημάτων τους και ο θόρυβος πραγματικά προβληματίζει τους κατοίκους.”, δήλωσε σχετικά αξιωματούχος της πόλης.

Εφόσον ο νόμος περάσει, τα ραντάρ αναμένεται να λειτουργήσουν πιλοτικά για δύο χρόνια, μέχρι να καθοριστεί ποια είναι τα επίπεδα θορύβου που ενοχλούν πραγματικά τους κατοίκους της εκάστοτε περιοχής έτσι ώστε να καθοριστούν και τα όρια θορύβου που θα ενεργοποιούν τις συσκευές.

Πηγή: Reuters