iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 18 Απριλίου 2024

Σήμα κινδύνου
από τον ΟΗΕ για
το περιβάλλον


Οι επιστήμονες κρούουν για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν για τις απειλές που θα προκαλέσουν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις πολικές περιοχές και τους ωκεανούς.

Σύμφωνα με τη νέα ειδική έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ που είδε πριν λίγες ημέρες το φως της δημοσιότητας, όσο οι ωκεανοί θερμαίνονται και οι παγετώνες λιώνουν, η στάθμη της θάλασσας θα αυξάνεται και θα ανέλθει σε τέτοια επίπεδα που μέχρι το 2050 υπολογίζεται πως θα απειλήσει ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Η νέα μελέτη, με τίτλο «Πώς επηρεάζονται οι ωκεανοί και η κρυόσφαιρα από ένα κλίμα σε κρίση», έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς οι  ωκεανοί καλύπτουν το 71% της επιφάνειας της γης και περιέχουν το 97% του νερού της, ενώ η κρυόσφαιρα, τα μέρη εκείνα δηλαδή του πλανήτη που καλύπτονται από χιόνι και πάγο, καταλαμβάνει το 10% της ξηράς. Η έκθεση δημοσιεύεται λίγες μέρες μετά την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη, όπου ηγέτες από όλο τον κόσμο καλούνται να καταθέσουν σαφή πλάνα με φιλόδοξους στόχους, προκειμένου να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη που προκαλεί όλες τις παραπάνω αλλαγές.

 

Μία από τις δραματικότερες συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι η επιτάχυνση των αλλαγών που παρατηρούνται στους ωκεανούς και την κρυόσφαιρα, ενώ οι αλλαγές αυτές εκτιμάται πως θα συνεχίζονται και θα είναι ανεπανόρθωτες, ακόμα και στην περίπτωση που κάποια στιγμή το κλίμα σταθεροποιηθεί.

Οι ωκεανοί και η κρυόσφαιρα είναι ταυτόχρονα, εξαιρετικά ευάλωτα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση του παγκόσμιου κλίματος. Ενδεικτικά αναφέρεται πως η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει προκαλέσει το λιώσιμο 123 δισ. τόνων πάγου από 170.000 παγετώνες μόνο τη δεκαετία 2006-2015, εκ των οποίων η πλειονότητά τους βρίσκεται στην Κεντρική Ευρώπη, τον Καύκασο και τις Νότιες Άνδεις. Ειδικότερα στην Κεντρική Ευρώπη, οι παγετώνες έχουν χάσει το 80% του όγκου τους τον τελευταίο αιώνα, ενώ υπολογίζεται πως σε περιοχές, όπως είναι η Κεντρική Ευρώπη, η πυκνότητα των παγετώνων θα μειωθεί κατά 80% μέσα σε αυτόν τον αιώνα.

Για να καταφέρουμε να περιορίσουμε τους κινδύνους χρειάζεται επειγόντως να σταματήσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό θα δώσει σε άνθρωπο και φύση χρόνο να προσαρμοστούν. Μόλις τα οικοσυστήματα θωρακιστούν και αποκατασταθούν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν την ευημερία των ανθρώπων και να μειώσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

 

-----------------------------------------------------

 

Το πλήρες κείμενο της έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (IPCC), αλλά και τη σύνοψή του μπορείτε να βρείτε στο https://www.ipcc.ch/srocc/download-report/