iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 18 Απριλίου 2024

Κι άλλη αναβολή
στο Brexit αποφάσισε
η Ευρώπη


Νέα αναβολή -την τρίτη κατά σειρά- του Brexit αποφάσισαν οι «27» της ΕΕ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Όπως ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στο Twitter o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ: «H ΕΕ των 27 συμφώνησε να αποδεχθεί το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για ευέλικτη παράταση του Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2020. Η απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί μέσω γραπτής διαδικασίας».

Ευέλικτη παράταση σημαίνει ότι αν οι Βρετανοί βουλευτές εγκρίνουν νωρίτερα τη συμφωνία που σύναψε ο Μπόρις Τζόνσον με τις Βρυξέλλες για το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορέσει να αποχωρήσει από την ΕΕ πριν τις 31 Ιανουαρίου. Πιθανές ημερομηνίες αποχώρησης είναι σε αυτή την περίπτωση η 1η Δεκεμβρίου ή η 1η Ιανουαρίου, αναφέρει ο Guardian. Η απόφαση ελήφθη αφού η Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν ήρε τις ενστάσεις της αναφορικά με τη διάρκεια της νέας παράτασης του Brexit.
Μία επίσημη απόφαση για την τρίμηνη παράταση της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ μέχρι την 31η Ιανουαρίου, θα ληφθεί την Τρίτη ή την Τετάρτη, δήλωσε ένας υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Η Τετάρτη, είναι μία ημέρα πριν από την καταληκτική ημερομηνία αποχώρησης της 31ης Οκτωβρίου που ισχύει μέχρι σήμερα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.