iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

Αρχίζει η
έρευνα για τον
Ντόναλντ Τραμπ


Αρχίζει και επισήμως η ανηφόρα του Αμερικανού προέδρου καθώς από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου διεξήχθη ψηφοφορία, πέρασε ψήφισμα με το οποίο ξεκινά και επίσημα η έρευνα σε βάρος του.

Σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο αφορά τα επόμενα βήματα στη διαδικασία παραπομπής του Τραμπ κατέθεσαν οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το ψήφισμα καθορίζει μία πιο δημόσια φάση της έρευνας και αναθέτει τον πρωταρχικό ρόλο των ακροάσεων στον επικεφαλής της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Άνταμ Σιφ.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, το κείμενο επισημοποιεί τη συνεχιζόμενη «έρευνα η οποία διενεργείται από τις επιτροπές μας» και ορίζει τη διαδικασία για τα ακόλουθα βήματα, εξαλείφοντας «κάθε αμφιβολία για το εάν η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να αρνείται να παραδώσει έγγραφα, να αποτρέπει καταθέσεις μαρτύρων, να αψηφά δεόντως εγκεκριμένες κλητεύσεις μαρτύρων, να συνεχίζει να παρακωλύει την έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων».

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε το ψήφισμα «απάτη». Μέχρι στιγμής, οι ακροάσεις διεξάγονταν πίσω από κλειστές πόρτες. Παρά τη σθεναρή αντίσταση που προβάλλει ο Λευκός Οίκος, έχουν πραγματοποιηθεί ήδη εννέα καταθέσεις κεκλεισμένων των θυρών. Πολλοί υπουργοί ωστόσο και άλλα πρόσωπα έχουν αρνηθεί να παραδώσουν έγγραφα στις επιτροπές που διενεργούν την έρευνα ή να προσέλθουν ενώπιόν τους.