iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 16 Απριλίου 2024

Ο Μακρόν δώρισε στον
Κινέζο πρόεδρο κρασί
αξίας 3.000 ευρώ


Τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί από τη Δευτέρα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μαζί με την σύζυγό του, Μπριζίτ και με συνοδεία αποστολής πενήντα επιχειρηματιών και προσωπικοτήτων, όπως ο συνθέτης Ζαν Μισέλ Ζαρ, σύντροφος της γνωστής Κινέζας ηθοποιού Γκονγκ Λι.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και η σύζυγός του, πρώην διάσημη τραγουδίστρια Πενγκ Λιουάν, παρέθεσαν ρομαντικό δείπνο στο προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας στον βοτανικό κήπο Yu, στη Σαγκάη. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακής ομορφιάς κήπο έκτασης πέντε στρεμμάτων με λίμνες, βραχόκηπους και παραδοσιακές κινεζικές παγόδες, που δεσπόζουν στον χώρο από την εποχή της δυναστείας των Μινγκ.

Στο δείπνο ο Εμανουέλ Μακρόν δεν πήγε με άδεια χέρια αλλά προσέφερε στον Κινέζο ομόλογό του ένα μπουκάλι καλό γαλλικό κρασί. Πρόκειται για ένα Romanée-Conti από την Βουργουνδία εσοδείας 1978, αξίας πάνω από 3.000 ευρώ. Το Μέγαρο των Ηλυσίων επιθυμούσε ο Γάλλος πρόεδρος να κάνει στον Κινέζο ομόλογό του ένα δώρο με ισχυρό συμβολισμό, όπως μετέδωσε το γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

Αφενός, η γαλλική οινοποιία αντιμετωπίζει δυσκολίες εξαιτίας των δασμών, που πρόσφατα επέβαλε στα γαλλικά προϊόντα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και αφετέρου το έτος 1978 είναι συμβολικό για την Κίνα καθώς είναι η χρονιά που ξεκίνησαν στην ασιατική χώρα οι μεγάλες οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις από τον Ντενγκ Σιαοπίνγκ, οι οποίες έκαναν την πολυπληθέστερη χώρα στον πλανήτη μεγάλη οικονομική δύναμη, μετά από μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας.