iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 18 Απριλίου 2024

Το 2019 στις τρεις
θερμότερες χρονιές
από το 1850!


Το 2019, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, με τις πυρκαγιές, ξηρασίες, καύσωνες, τυφώνες, θα εγγραφεί μεταξύ των τριών θερμότερων ετών που έχουν καταγραφεί από το 1850.

Παράλληλα τερματίζει μία δεκαετία «εξαιρετικής ζέστης» ανακοίνωσε ο ΟΗΕ με την ευκαιρία της COP25 στην Μαδρίτη.
«To 2019 είναι το τελευταίο έτος μίας δεκαετίας εξαιρετικής ζέστης, υποχώρησης των πάγων και ανόδου ρεκόρ της στάθμης των θαλασσών σε παγκόσμια κλίμακα, εξαιτίας των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και παράγονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες», ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.
«Το 2019 θα πρέπει να τοποθετηθεί στην δεύτερη ή την τρίτη θέση των θερμότερων ετών που έχουν καταγραφεί ποτέ» από το 1850, χρονολογία κατά την οποία άρχισαν οι συστηματικές καταγραφές θερμοκρασιών. «Το 2016, που ξεκίνησε με ένα επεισόδιο El Nino εξαιρετικά ισχυρής έντασης, παραμένει η πιο θερμή χρονιά», διευκρινίζει ο ΠΟΜ.

Η άνοδος της μέσης στάθμης της θάλασσας επιταχύνεται, οι ωκεανοί γίνονται περισσότερο όξινοι, ο όγκος των πάγων της Αρκτικής υποχωρεί, οι παγετώνες λιώνουν.
Η άνοδος της θερμοκρασίας συνοδεύεται επίσης από ακραία κλιματικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες στο Ιράν, οι ξηρασίες στην Αυστραλία και την Κεντρική Αμερική, οι καύσωνες στην Ευρώπη και την Αυστραλία ή οι δασικές πυρκαγιές που έπληξαν την Σιβηρία, την Ινδονησία, την Νότια Αμερική.