iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

''Τύμπανα'' πολέμου
στη Μέση Ανατολή
από την ενέργεια Τραμπ


Τον ασκό του Αιόλου σ' ολόκληρη της Μέσης Ανατολής ανοίγει η εξόντωση από τις ΗΠΑ του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, του δεύτερου ισχυρότερου ανθρώπου των μηχανισμών εξουσίας στο Ιράν.

Και μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να διεμήνυσε στο διάγγελμά του χθες βράδυ ότι έδωσε την εντολή εξόντωσης του Σουλεϊμανί για να σταματήσει κι όχι να ξεκινήσει έναν πόλεμο με το Ιράν, αλλά η Τεχεράνη αντιμετωπίζει τον θάνατο του υποστρατήγυ, που πρακτικά αναφερόταν μόνο στον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας αγιατολά Αλί Χαμενεΐ , ως πράξη πολέμου .

Η ηγεσία του Ιράν μπορεί να καιροφυλακτεί, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι αυτό το βαρύ πλήγμα για το πρεστίζ της, όπως και η προσωπική δέσμευση του αγιατολά Χαμενεΐ στον Σουλεϊμανί, τον εγκέφαλο πίσω από την εκστρατεία για τη δημιουργία ενός άξονα σιιτικής ισχύος, ιδίως παραστρατιωτικής, που διασχίζει τον Λεβάντε και φθάνει ως τον Κόλπο, συνεπάγονται ότι τα ιρανικά αντίποινα θα είναι φονικά. Η αλληλουχία αυτή κλιμακώνει τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης Ιράν-ΗΠΑ, που ίσως βάλει φωτιά σε όλη την περιοχή. Για τον Μοχάναντ Χατζ Αλί, επιστημονικό συνεργάτη του Κέντρου Κάρνεγκι για τη Μέση Ανατολή στη Βηρυτό, η δολοφονία του Σουλεϊμανί αποτελεί «γυμνή πρόκληση» και η ιρανική ηγεσία πρέπει να «απαντήσει» για να αποκαταστήσει το κύρος της. «Δεν έχουμε δει ακόμα το τέλος» αυτής της ιστορίας, προειδοποιεί.
Πηγή: iefimerida.gr