iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 19 Απριλίου 2024

Τι λέει για τον κοροναιό
ο πρεσβευτής της
Ελλάδας στην Κίνα


Όσο ο φόβος για το νέο κοροναϊό απλώνεται πάνω από τον πλανήτη, οι Κινέζοι που βρέθηκαν πρώτοι αντιμέτωποι με τον εφιάλτη, αντιμετωπίζουν την κατάσταση με υποδειγματική  ψυχραιμία και πειθαρχία όπως εξηγεί μιλώντας στο iefimerida.gr ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα Γιώργος Ηλιόπουλος.

Δυο μόλις μήνες μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του ο κ. Ηλιόπουλος παρακολουθεί με προσοχή την μάχη του «κίτρινου δράκου» με τον θανατηφόρο ιό  κυκλοφορώντας και ο ίδιος με μάσκα στους δρόμους της κινεζικής πρωτεύουσας. Ο δισταγμός στις μετακινήσεις και τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς δίνει ακόμα και για το Πεκίνο , όπως εξηγεί,  την εντύπωση εγκαταλειμμένης πόλης. Στην πραγματικότητα ωστόσο, η αργία της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, της «Νέας Άνοιξης» όπως την ονομάζουν οι Κινέζοι, με την μεγαλύτερη πάντα, παγκοσμίως, ετήσια μετακίνηση πληθυσμού εκατοντάδων εκατομμυρίων από τις μεγάλες πόλεις στην ύπαιθρο, δημιουργεί πάντα στην Κίνα την εντύπωση ότι οι μεγάλες πόλεις, των δεκάδων εκατομμυρίων ερημώνουν.
«Υπάρχει ανησυχία σε όλη τη χώρα και στο Πεκίνο. Οι διακοπές της κινεζικής πρωτοχρονιάς έχουν παραταθεί σε πρώτο στάδιο μέχρι και τις 2 Φεβρουαρίου. Τα Πανεπιστήμια, Σχολεία και παιδικοί σταθμοί έχουν αναστείλει την έναρξη μαθημάτων τους μετά την κινεζική πρωτοχρονιά μέχρι νεωτέρας. Οι μάσκες είναι πλέον σχεδόν υποχρεωτικές, πολλοί φορούν γάντια μιας χρήσης και γίνεται ευρεία χρήση αντισηπτικών. Υπάρχει πλέον έλλειψη των ειδών αυτών στην αγορά. Γίνεται πλέον σχεδόν παντού θερμομέτρηση στις εισόδους, ειδικά σε δημόσια κτήρια και συγκροτήματα πολυκατοικιών. Τα υπεραστικά λεωφορεία στο Πεκίνο και αρκετές άλλες πόλεις έχουν αναστείλει την λειτουργία τους», σημειώνει ο Γιώργος Ηλιόπουλος.

Οι Έλληνες που ζουν στην  Κίνα δεν είναι πολλοί, ενώ αρκετοί δεν δηλώνουν καν την παρουσία τους στις ελληνικές αρχές.  Ο κ. Ηλιόπουλος θεωρεί ότι όσοι από αυτούς βρίσκονται ήδη σε διακοπές θα τις παρατείνουν, ενώ κάποιοι θα αποφασίσουν να επιστρέψουν τώρα στην Ελλάδα.

«Υπολογίζουμε σε αδρές γραμμές 700-800 άτομα, Έλληνες πολίτες και μερικοί ελληνογενείς, σε όλη την κινεζική επικράτεια, επιχειρηματίες, στελέχη, φοιτητές και καθηγητές, εξαιρουμένων βεβαίως των ναυτικών. Επειδή η επιδημία ξέσπασε κατά την διάρκεια των διακοπών του κινεζικού νέου έτους (κάτι σαν δικό μας Δεκαπενταύγουστο), πολλοί εκ των εδώ Ελλήνων ήταν εκτός Κίνας. Αυτοί, ανάλογα και με τις δουλειές τους, φαντάζομαι ότι θα καθυστερήσουν την επιστροφή τους. Ορισμένοι που βρέθηκαν στην Κίνα έχουν αποφασίσει την επιστροφή τους στην Ελλάδα και άλλοι μένουν σε επαφή με τις προξενικές αρχές μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση».

Ο έμπειρος διπλωμάτης, που έχει διατελέσει μεταξύ άλλων πρέσβης στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη και Γενικός Πρόξενος στη Νέα Υόρκη, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Ελληνική κυβέρνηση και ανάλογα με τις εξελίξεις θα διαμορφωθούν -όπως επισημαίνει-  οι ανάγκες και η πολιτική αντιμετώπισης. Ειδικά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο πάντως, λαός και αρχές στην Κίνα παραδίδουν μαθήματα ψυχραιμίας, αποφασιστικότητας και απόλυτης πειθαρχίας στα μέτρα που έχουν ληφθεί.
«Ο κόσμος αντιμετωπίζει την κατάσταση με στωικότητα. Δεν υπάρχει πανικός και ακολουθούν τις οδηγίες. Η παράταση των αργιών των διακοπών έχει βοηθήσει ώστε να μην υπάρχει συγκέντρωση πολλών πολιτών σε περιορισμένους χώρους. Θα φανεί όμως και από την Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου, που θα αρχίσει η επιστροφή. Από πλευράς κινεζικών αρχών, η αντιμετώπιση είναι δραστική και με μεγάλη διαφάνεια. Έχουν τεθεί σε απομόνωση ολόκληρες πόλεις και περιοχές, ειδικά μάλιστα το επίκεντρο της επιδημίας που είναι η επαρχία Χουμπέι και η πρωτεύουσά της, η πόλη Ουχάν, κάτι πρωτοφανές ιστορικά. Εκεί κατασκευάζονται νέες δομές αντιμετώπισης της νόσου και ενισχύεται συνεχώς η παρουσία νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Εκτίμηση ξένων ειδικών και διεθνών οργανισμών όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι ότι γενικά γίνεται ό,τι είναι πρακτικά δυνατό για τον περιορισμό της επιδημίας.  Επίσης αποθαρρύνονται οι μετακινήσεις και έχουν απαγορευτεί οργανωμένα ομαδικά ταξίδια και εκδρομές εντός και εκτός Κίνας, έχει ανασταλεί η πώληση όλων των συναφών ταξιδιωτικών πακέτων και έχουν κλείσει μείζονος σημασίας τουριστικά αξιοθέατα», λέει ο κ. Ηλιόπουλος.

Αναμφίβολα, σημειώνει ο Έλληνας πρέσβης, η Κίνα, αλλά και ο κόσμος όλος, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια νέα σοβαρή πρόκληση, αντίστοιχη με τον ιό Sars πριν από 18 χρόνια, αλλά και άλλες επιδημίες. Ο ίδιος είναι αισιόδοξος για την έκβαση της μάχης κατά της νεοφανούς επιδημίας η οποία, αν και κατατάσσεται από το Κινεζικό Κέντρο Πρόληψης και Αποτροπής Ασθενειών (σύμφωνα με έκθεση του στις 28/1) ως «υψηλής μεταδοσιμότητας» από μολυσμένο αέρα  και από φυσική επαφή με φορείς του ιού, φαίνεται να έχει, σύμφωνα με την παραπάνω έκθεση και τοπικά ΜΜΕ, ηπιότερα συμπτώματα και χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από άλλους κορονοϊούς. Μέχρι στιγμής, μόλις το 16,8% των ασθενών έχουν αναπτύξει σοβαρή πνευμονία, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας παραμένει σχετικά μικρό -- μόλις 3%. Τα δεδομένα αυτά και η ευρεία κινητοποίηση των κινεζικών αρχών, καθώς και η προοπτική ταχείας ανάπτυξης εμβολίων, ενισχύουν την αισιοδοξία αυτή.

Η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κίνα, με ανακοίνωσή της, συνιστά να περιοριστούν  οι μετακινήσεις των Ελλήνων πολιτών προς την Κίνα  στις απολύτως αναγκαίες, δεδομένου ότι, «πέραν της μικρής ακόμα πιθανότητας νόσησης, αναμένεται να αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσκολίες στις μετακινήσεις τους εντός της χώρας, λόγω αναστολής της λειτουργίας πολλών μέσων μεταφοράς και της αδυναμίας πρόσβασης σε συγκεκριμένες περιοχές».

Στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στη χώρα, συστήνεται αφ’ ενός η πλήρης συμμόρφωση με τις οδηγίες των τοπικών Αρχών και αφ’ ετέρου η αποφυγή μετακίνησης για οποιονδήποτε λόγο προς την επαρχία Hubei, καθώς και προς όσες άλλες περιοχές τεθούν περιορισμοί στις μετακινήσεις.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Αθανασία Αγγελοπούλου