iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

Κορωναιός Πρώτος
νεκρός εκτός Κίνας
Κλείνουν σύνορα


Ενώ οι νεκροί από τον νέο κορωναϊό έφθασαν τους 304, καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος εκτός Κίνας.

Ο πρώτος νεκρός από κορωναϊό εκτός Κίνας καταγράφηκε στις Φιλιππίνες. Πρόκειται για έναν 44χρονο Κινέζο πολίτη από την πόλη Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός.

Ο 44χρονος διαγνώσθηκε με κορωναϊό ενώ βρισκόταν στις Φιλιππίνες, ωστόσο, όπως αναφέρει ο Guardian, πιστεύται ότι είχε προσβληθεί πριν την άφιξή του εκεί. Ο 44χρονος κατά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο της Μανίλας ανέπτυξε πνευμονία και κατέληξε.
Πρόκειται «για τον πρώτο θάνατο που καταγράφεται εκτός της Κίνας », δήλωσε στον Τύπο ο Ραμπίντρα Αμπεγιασίγκε, εκπρόσωπος του ΠΟΫ στις Φιλιππίνες. «Πρέπει ωστόσο να λάβουμε υπόψη ότι δεν πρόκειται για ένα περιστατικό που αναπτύχθηκε σε τοπικό επίπεδο. Αυτός ο ασθενής προήλθε από το επίκεντρο αυτή της επιδημίας», προσέθεσε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων ο 44χρονος μπήκε στο νοσοκομείο στις 25 Ιανουαρίου με πυρετό, βήχα και πονόλαιμο και ανέπτυξε σοβαρή πνευμονία, αλλά τις τελευταίες ημέρες, «ο ασθενής ήταν σταθερός και έδειχνε σημάδια βελτίωσης». Ωστόσο, η κατάστασή του επιδεινώθηκε και πέθανε μέσα σε 24 ώρες.

Ο 44χρονος Κινέζος ήταν στις Φιλιππίνες μαζί με μια γυναίκα η οποία επίσης διαγνώσθη θετική στον κορωνοϊό. Η εν λόγω γυναίκα ήταν το πρώτο περιστατικό κορωναϊού στις Φιλιππίνες και αναρρώνει σε τοπικό νοσοκομείο.

Η είδηση του πρώτου θανάτου από κορωναϊό εκτός Κίνας, στις Φιλιππίνες, ήρθε μετά την ανακοίνωση ότι η χώρα θα σταματούσε τις αφίξεις αλλοδαπών από την Κίνα.

Σε «καραντίνα» μπαίνουν οι ταξιδιώτες από την Κίνα, με τις αρχές πολλών χωρών να παίρνουν η μία μετά την άλλη μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωναϊού.

Σε πολλές χώρες έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα απαγόρευσης εισόδου των επισκεπτών από Κίνα, που έχει μπει σε καθεστώς απομόνωσης. Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία ανακοίνωσαν ότι θα αρνηθούν την είσοδο σε όλους τους ξένους πολίτες που πρόσφατα βρίσκονταν εκεί.

Ανάλογα μέτρα παίρνουν μια σειρά από χώρες, όπως η Ρωσία, η Ιαπωνία, το Πακιστάν και η Ιταλία, που επιβάλλουν βίζα στους Κινέζους

Στη Μόσχα αποφασίστηκε ότι οι Κινέζοι δεν θα μπορούν να εισέλθουν στο ρωσικό έδαφος χωρίς βίζα για τουριστικούς λόγους. Επίσης, μπαίνει τέλος στη βίζα της εργασίας.

Η ρωσική κυβέρνηση πήρε τα μέτρα αποσκοπώντας «στην εγγύηση της ασφάλειας της χώρας, στην προστασία της δημόσιας υγείας και στην πρόληψη της εξάπλωσης του νέου κορωναϊού».

Το έγγραφο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης φέρει χθεσινή ημερομηνία και σε αυτό διευκρινίζεται ότι η FSB, οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας στις οποίες υπάγονται οι συνοριοφύλακες, θα θέσει τέλος στον τουρισμό χωρίς βίζα από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Επίσης αποφασίστηκε ότι τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών πρέπει να σταματήσουν να χορηγούν βίζα για εργασία σε Κινέζους πολίτες. Το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται ότι θα διευκρινίσει ότι τα μέτρα είναι προσωρινά και ότι οφείλονται σε εξαιρετικές περιστάσεις.