iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Αγνοείται ρεπόρτερ που
ενημέρωνε από τη
Γιουχάν του κορωναιού


Την ώρα που στην Κίνα οι πολίτες θρηνούν για τον χαμό του 33χρονου Λι Γουένλιανγκ, του γιατρού που ανακάλυψε τον κορωνοϊό και πέθανε αφού διώχθηκε από τις Αρχές, το Πεκίνο καλείται να δώσει απαντήσεις για ένα παρόμοιο περιστατικό καθώς από την Πέμπτη αγνοείται ένας 34χρονος ο οποίος μέχρι τότε μετέδιδε πληροφορίες ως ερασιτέχνης δημοσιογράφος από την Ουχάν, την πόλη από την οποία ξεκίνησε η επιδημία.

Συγγενείς και φίλοι του Τσεν Κιουσί, ο οποίος στις ανταποκρίσεις του επέκρινε την κινεζική κυβέρνηση για τις ενέργειές της, έμαθαν από την αστυνομία ότι έχει μπει υποχρεωτικά σε καραντίνα με ένα κύμα συμπαράστασης να αναπτύσσεται στο κινεζικό Twitter, το Weibo, με βασικό αίτημα την απελευθέρωσή του.

«Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση θα συμπεριφερθεί στον Τσεν Κιουσί δίκαια. Δεν αντέχουμε έναν δεύτερο Λι Γουένλιανγκ» ήταν ένα από τα χαρακτηριστικότερα μηνύματα που αναρτήθηκαν.

Ο Τσεν έφτασε στην Ουχάν στις 24 Ιανουαρίου μια ημέρα μετά την έναρξη της ισχύς της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην πόλη. Ο 34χρονος επισκέφτηκε ξενοδοχείο, γραφεία κηδειών και αυτοσχέδιες απομονωμένες περιοχές αναρτώντας βίντεο με ό,τι κατέγραφε δίνοντας μια πραγματική εικόνα της κρίσης

Μέχρι την περασμένη Πέμπτη ο Τσεν απαντούσε στις κλήσεις συγγενών και φίλων που επικοινωνούσαν συχνά μαζί του από φόβο ότι θα συλληφθεί για τα ρεπορτάζ του.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής αναρτήθηκε ένα βίντεο με την μητέρα του 34χρονου να λέει ότι ο γιός της εξαφανίστηκε. Σύμφωνα, δε, με νεώτερο βίντεό της, όταν ρώτησε τις αρχές της Ουχάν για το πού και πότε τέθηκε σε καραντίνα ο γιός της, δεν πήρε ποτέ καμία απάντηση.

Φίλος του Τσεν πρόσθεσε στις μαρτυρίες ότι σε επικοινωνία του τις τελευταίες ώρες πριν την εξαφάνισή του ο 34χρονος ήταν σε καλή κατάσταση.

Αυτό που ανησυχεί τους δικούς του ανθρώπους είναι ότι ο Τσεν, ο οποίος στο παρελθόν εργάστηκε ως δικηγόρος, έχει πέσει ξανά θύμα λογοκρισίας από τις κινεζικές αρχές.