iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

Η πίτσα και το
ρεμπέτικο επίσημα
στη λίστα Unesco!


Το ρεμπέτικο, ένα ξεχωριστό κεφάλαιο του ελληνικού αστικού λαϊκού πολιτισμού, συμπεριελήφθη στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO έπειτα από τον πλήρη φάκελο υποψηφιότητας που υπέβαλε το υπουργείο Πολιτισμού. Πανηγύρια όμως και για τους Ιταλούς καθώς στην πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO συμπεριελήφθη και η ναπολιτάνικη πίτσα!

Η πίτσα έχει αιώνες ιστορίας πίσω της και όπως όλοι ξέρουμε, τιμήθηκε από τη βασίλισσα Μαργαρίτα και έτσι γεννήθηκε και η πίτσα μαργαρίτα.Η παράδοση θέλει έναν Ραφαέλε Εσποζίτο, τέλος του 19ου αιώνα, να προσκαλείται στο παλάτι για να ετοιμάζει πίτσες για την βασίλισσα Μαργαρίτα. Με πολύ κλασσικό τρόπο, ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό. «Η βασίλισσα το προτιμούσε έτσι» αναφέρεται σε ενημερωτικό φυλλάδιο του υπουργείου Πολιτισμού.

Όσον αφορά στο ρεμπέτικο, εμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και απέκτησε τη γνώριμη μορφή του, περίπου μέχρι την τρίτη δεκαετία του 20ού αιώνα. Εξελίχθηκε στα λιμάνια ελληνικών πόλεων όπου ζούσε η εργατική τάξη (τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο) και στη συνέχεια πέρασε και σε άλλα αστικά κέντρα. Την ίδια περίπου εποχή αναπτύχθηκε στα Ταμπάχανα Πάτρας μια διαφορετική μορφή αστικού λαϊκού τραγουδιού, σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια.