Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αστρονομικό ποσό στη
διαφημιστική εκστρατεία
του Μπλούμπεργκ


Πάνω από 350 εκατομμύρια δολάρια από την προσωπική του περιουσία έχει ξοδέψει ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Μάικλ Μπλούμπεργκ από τον περασμένο Νοέμβριο σε τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές και ψηφιακές διαφημίσεις σε μια προσπάθεια «να αγοράσει» σύμφωνα με τους επικριτές του το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία.

«Αυτή είναι η πλουτοκρατία», σχολίασε συγγραφέας Ναόμι Κλιν πρόσφατο γράφημα του CNN για τον πακτωλό των χρημάτων που σπαταλά ο Μπλούμπεργκ έναντι των Δημοκρατικών ανθυποψηφίων του. Ουδείς άλλος έχει ξοδέψει τόσα σε διαφημίσεις όσα ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, η προσωπική περιουσία του οποίου αποτιμάται σε τουλάχιστον 60 εκατ. δολάρια. Ο επίσης δισεκατομμυριούχος Τομ Στάγιερ έρχεται μακράν δεύτερος με 178 εκατ. δολάρια, ενώ ο Σοσιαλιστής Μπέρνι Σάντερς, που έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα από όλους τους διεκδικητές του χρίσματος των Δημοκρατικών σε δωρεές, έχει δαπανήσει 37 εκατ. δολάρια, σχεδόν δέκα φορές λιγότερα από τον Μπλούμπεργκ.

 

Λόγω της καθυστερημένης εισόδου του στην κούρσα ο Μπλούμπεργκ αντιπαρήλθε τις προκριματικές σε τέσσερις πολιτείες εστιάζοντας την προσοχή του και σπαταλώντας τεράστια ποσά στις πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια και το Τέξας, θα εκλέξουν μαζί με άλλες το ένα τρίτο των εκπροσώπων που θα ψηφίσουν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για την προεδρική εκλογή κατά την «Σούπερ Τρίτη» (Super Tuesday) του ερχόμενου Μαρτίου καθώς και σε πολιτείες κλειδιά όπως το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν.

Και η τακτική του αποδίδει αφού ο Μπλούμπεργκ ανεβάζει τα ποσοστά του στις σφυγμομετρήσεις. Σύμφωνα με πανεθνική δημοσκόπηση του Quinnipiak University μεταξύ οπαδών των Δημοκρατικών και ανεξάρτητων ψηφοφόρων που κλίνουν προς τους Δημοκρατικούς, που δημοσιεύτηκε προ ημερών, ο Μπλούμπεργκ εξασφαλίζει 15% των ψήφων στις προκριματικές, σχεδόν στην τρίτη θέση με την Ελίζαμπεθ Γουόρεν, ενώ αυξήθηκε κατά 15% το ποσοστό υποστήριξης των μαύρων ψηφοφόρων στο πρόσωπό του από τα τέλη Ιανουαρίου, την ώρα που τα αντίστοιχα ποσοστά του Τζο Μπάιντεν καταρρέουν.

Άλλωστε ο Μπλούμπεργκ εξαρχής σκόπευε να εμφανιστεί στο εκλογικό σώμα ως αξιόπιστη εναλλακτική στον Μπάιντεν, σε περίπτωση που ο τελευταίος έπαιρνε την κατιούσα στις πρώτες προκριματικές.

Ο 77χρονος μεγιστάνας έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να ξοδέψει «όσα χρειαστούν» για να κατατροπώσει τον Τραμπ. Στις ΗΠΑ κυκλοφορούν φήμες για ένα δις. δολάρια, το Fox News μιλά για δύο δισ. Άλλωστε και στο παρελθόν η στρατηγική αυτή του Μπλούμπεργκ έχει αποδώσει: το 2001, όταν διεκδικούσε τη δημαρχία της Νέας Υόρκης, δαπάνησε πέντε φορές περισσότερα από τους αντιπάλους του και τα κατάφερε, αφού κράτησε στα χέρια του ηνία της αμερικανικής μεγαλούπολης από το 2002 μέχρι το 2013 δαπανώντας συνολικά 650 εκατ. δολάρια σε προεκλογικές καμπάνιες σύμφωνα με το Politico.