iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 23 Απριλίου 2024

Πολεμική σύρραξη Συρίας
Τουρκίας Απειλή για
άνοιγμα των συνόρων


Στο «κόκκινο» είναι η ένταση στη Συρία μεταξύ των δυνάμεων του Ασάντ και της Ρωσίας με την Τουρκία, μετά τον θάνατο τουλάχιστον 33 Τούρκων στρατιωτών.

Το βράδυ της Πέμπτης οι δυνάμεις του Ασάντ που στηρίζονται από την Ρωσία, βομβάρδισαν στρατιωτικές θέσεις της Τουρκίας στην επαρχία Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 33 άτομα και να τραυματιστούν δεκάδες.
Η επίθεση προκάλεσε την οργή του Ερντογάν που κάλεσε την νύχτα έκτακτο στρατιωτικό συμβούλιο, όπου μετά από 3 ώρες σύσκεψης, αποφάσισαν να απαντήσουν στην Συρία με βομβαρδισμό σε θέσεις του Ασάντ στα βορειοδυτικά της χώρας, αλλά και να ανοίξουν ένα άλλο πολύ μεγάλο πονοκέφαλο στην Ευρώπη: να αφήσουν ελεύθερους τους Σύρους μετανάστες να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, είτε από θάλασσα είτε από στεριά.
Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του, ανέφερε στο Reuters πως υπάρχει απόφαση να επιτρέψουν στους Σύρους πρόσφυγες να περάσουν ανενόχλητοι τα σύνορα προς την Ευρώπη, είτε από την στεριά, είτε από την θάλασσα, προκαλώντας έναν νέο πονοκέφαλο (αν τελικά ισχύσει αυτή η σκέψη) στην Ελλάδα (κυρίως), αλλά και την ΕΕ.
«Τουρκική αστυνομία, η ακτοφυλακή και οι συνοριακοί φύλακες», όπως αναφέρει το πρακτορείο, «διατάχθηκαν να σταματήσουν να τους εμποδίζουν, μετά την έκτακτη στρατιωτική σύσκεψη που έκανε στην Αγκυρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΠ, Ομέρ Τσελίκ, προσπάθησε να ανασκευάσει εν μέρει τις δηλώσεις του αξιωματούχου, λέγοντας πως «η πολιτική της Τουρκίας παραμένει αμετάβλητη, αλλά η χώρα δεν μπορεί πλέον να συγκρατεί τη μαζική εισροή (προσφύγων) από την Ιντλίμπ στα σύνορά της», με την Τουρκία να ασκεί μεγάλη πίεση πλέον στην ΕΕ.