iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Ο Πούτιν προς
παράταση της προεδρίας
του ως το 2036!


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν άνοιξε το δρόμο για να παραμείνει πρόεδρος της Ρωσίας και μετά τη λήξη της θητείας του για άλλα 14 χρόνια, παρά το γεγονός ότι είχε ταχθεί κατά της κατάργησης των ορίων θητείας έτσι ώστε αυτός – και μόνο αυτός – να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα.

«Αναγνωρίζω πλήρως την υπευθυνότητα μου απέναντι στους πολίτες της Ρωσίας» δήλωσε ο Πούτιν την Τρίτη σε μια μη προγραμματισμένη ομιλία, λίγο πριν την τοποθέτηση του στη Ντούμα. «Βλέπω ότι η κοινωνία περιμένει την προσωπική μου άποψη αλλά και αποφάσεις σχετικά με το ερώτημα:Ποιος θα κυβερνά μέχρι το 2024 και έπειτα από αυτό», δηλαδή για 5η και 6η θητεία.

Το ζήτημα άνοιξε όταν ακούστηκε εντός της κάτω Βουλής από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος η έκκληση να ανανεωθεί η θητεία του Πούτιν μετά τη λήξη της το 2024.

Στην ομιλία του ο Πούτιν δήλωσε ότι «η ανανέωση της θητείας μου μπορεί να είναι δυνατή, αλλά με μια προϋπόθεση – ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας θα αποφασίσει «ότι αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τον συνταγματικό νόμο της χώρας».

Μιλώντας στην Κρατική Δούμα (κάτω βουλή), ο πρόεδρος Πούτιν επισήμανε ότι μια από τις προτάσεις που έκανε νωρίτερα η βουλευτής Βαλεντίνα Τερεσκόβα, «στην ουσία σημαίνει άρση των περιορισμών για κάθε άνθρωπο, για κάθε πολίτη, συμπεριλαμβανομένου και του νυν προέδρου, και επιτρέπει τη συμμετοχή μελλοντικά στις εκλογές…μόνο στην περίπτωση, εφόσον οι πολίτες υποστηρίξουν μια τέτοια αναθεώρηση, πουν ‘ναι’ στη διάρκεια της πανεθνικής ψηφοφορίας στις 22 Απριλίου».