iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 18 Απριλίου 2024

Κορωνοιός
Απελευθερώνονται
φυλακισμένοι από χώρες


Μαζική απόδραση κρατουμένων σημειώθηκε σε φυλακές της Βραζιλίας, μία ημέρα πριν εφαρμοστεί η αναστολή των αδειών και των προνομίων για τον κορωνοϊό.

«Εκατοντάδες» κρατούμενοι, οι περισσότεροι εξ αυτών σε καθεστώς ημιελευθερίας, απέδρασαν από τέσσερις φυλακές της Βραζιλίας χθες Δευτέρα, μία ημέρα πριν τεθεί σε εφαρμογή η αναστολή των προνομίων τους, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσαν οι αρχές της πολιτείας Σαν Πάουλο και μετέδωσαν βραζιλιάνικα ΜΜΕ.
Πράξεις «απείθειας» καταγράφηκαν σε τουλάχιστον τέσσερις φυλακές, και δεν είναι πρώτη φορά, όπου είναι έγκλειστοι κρατούμενοι με αυτό το καθεστώς, διευκρίνισε η πολιτειακή κυβέρνηση.

Οι αρχές αποφάσισαν να ακυρώσουν τα προνόμια των κρατουμένων σε καθεστώς ημιελευθερίας, «διότι αφορούσαν πάνω από 34.000 εγκλείστους» και «με την επιστροφή τους» στα σωφρονιστικά καταστήματα «υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να εισαχθεί και να εξαπλωθεί ο κορωνοϊός σ’ έναν ευάλωτο πληθυσμό», εξήγησε η διεύθυνση φυλακών της πολιτείας, χωρίς να ανακοινώσει «ακριβή αριθμό» των φυγάδων.
Τοπικά μέσα ενημέρωσης υπολογίζουν ότι οι φυλακισμένοι που απέδρασαν είναι περίπου 1.000. Βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζει πλήθος κρατούμενων εν μέσω απόπειρας μαζικής απόδρασης.
Οι αρχές διαβεβαίωσαν ότι «φροντίζουν» την κατάσταση.
Είχε προηγηθεί η αποφυλάκιση δεκάδων χιλιάδων κρατουμένων στο Ιράν και εικάζεται πως θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.