Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλύσιμο των χεριών
για 30'' Το μεγάλο
''όπλο'' μας


Σε αυτή την κατάσταση που ζούμε λόγω του κορωνοϊού ένα είναι το μήνυμα που τονίζουν οι υπάλληλοι στον τομέα υγείας και αυτό που πρέπει να τηρούμε: Πλένετε τα χέρια σας.

Το πλύσιμο των χεριών σας με σαπούνι είναι ένας από τους απλούστερους και αποτελεσματικότερους τρόπους θανάτωσης των ιών που μπορεί να έρθετε σε επαφή. Γιατί, όμως, αυτή η καθημερινή συνήθεια είναι τόσο σημαντική για την καταπολέμηση του κορωνοϊού;
Ο Palli Thordarson είναι καθηγητής στη Σχολή Χημείας του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία επιχειρεί να εξηγήσει μέσω Twitter τι συμβαίνει. Με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού, ο καθηγητής εξηγεί ότι οι ιοί τείνουν να αποτελούνται από τρία στοιχεία, όπως αναφέρει το World Economic Forum:

Ένα γονιδίωμα νουκλεϊκού οξέος (το γενετικό υλικό του: DNA ή RNA).
Πρωτεΐνη, η οποία περιβάλλει το νουκλεϊνικό οξύ και βοηθά στην αναπαραγωγή του ιού μέσα σε ένα σώμα ξενιστή.
Ένα λιπαρό εξωτερικό στρώμα λιπιδίων.

Οι συνδέσεις μεταξύ αυτών των τριών συνιστωσών παρέχουν τη δομή του ιού, αλλά αυτές οι συνδέσεις είναι αδύναμες - δεν υπάρχουν ομοιοπολικοί δεσμοί σε δράση που να παρέχουν μια πιο σταθερή δομή. Αντ 'αυτού, λέει ο Thordarson, η ιική αυτοσυναρμολόγηση βασίζεται σε αδύναμες «μη ομοιοπολικές» αλληλεπιδράσεις μεταξύ των πρωτεϊνών, του RNA και των λιπιδίων. Μαζί αυτοί δρουν μαζί σαν μια «ταινία με σκρατς», οπότε είναι πολύ δύσκολο να διαλύσουμε το αυτοσυναρμολογημένο ιικό σωματίδιο. Ωστόσο, είναι δυνατό να σπάσει το σωματίδιο με σαπούνι, το οποίο είναι ιδιαίτερα καλό στη διάλυση της λιπιδικής στιβάδας που περιβάλλει τον ιό. Αναστέλλει, επίσης, όλους αυτούς τους άλλους ασθενείς δεσμούς εντός του ιού. Μόλις συμβεί αυτό, ο ιός καταρρέει αποτελεσματικά.
Το σαπούνι περιέχει λιπαρές ουσίες που ονομάζονται αμφίφιλα, οι οποίες είναι παρόμοιες με τα λιπίδια που βρίσκονται στη μεμβράνη του ιού. Όταν το σαπούνι έρχεται σε επαφή με αυτές τις λιπαρές ουσίες, δεσμεύεται μαζί τους και τις προκαλεί να αποσυνδεθούν από τον ιό. Επίσης αναγκάζει τον ιό να αποκολληθεί από το δέρμα.

Να θυμάστε ότι το να πλύνετε τα χέρια σας για λίγα δευτερόλεπτα δεν σημαίνει ότι τα καθαρίσατε. Τα 30 δευτερόλεπτα είναι τόσο μα τόσο σημαντικά.