iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Ισπανός παίκτης: Κι εμείς
φύγαμε στα χωριά
και δείτε τι έγινε


'Ενας Ισπανός βόλεϊμπολίστας - Καταλανός όπως επιθυμεί να τον αποκαλούν - που έζησε, εργάστηκε και αγάπησε στην Ελλάδα όσο λίγοι, βρίσκεται πλέον στην Ταραγόνα.

Παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις για τον κορονοϊό τόσο στην Ισπανία όσο και στη «δεύτερη πατρίδα του» όπως λέει, δηλαδή, την Ελλάδα.

Ο λόγος για τον σπουδαίο διεθνή πασαδόρο, Γιόρντι Γκενς, που αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό, στην ΑΕΚ και στον Πανελλήνιο. 

Ο Γιόρντι Γκενς παραμένει και ο ίδιος σε καραντίνα όπως εκατομμύρια συμπατριώτες του στην Ισπανία αλλά όπως είπε τα όσα βλέπει στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης για τη μαζική φυγή των Ελλήνων στα χωριά και στην ύπαιθρο ήταν και ο βασικός λόγος που υπήρξε διασπορά του ιού σε όλη την επικράτεια της Ισπανίας και μάλιστα σε απομονωμένες περιοχές

«Είδα τις εικόνες στα διόδια και στα λιμάνια της Ελλάδας. Λυπήθηκα και ανησύχησα για τους Ελληνες γιατί κι εμείς εδώ αυτά τα λάθη κάναμε. Την περασμένη Πέμπτη έκλεισαν τα σχολεία. Ισως αργοπορημένα αλλά έκλεισαν. Την περασμένη Παρασκευή έκλεισαν τα πάντα εκτός από τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία. Τότε όλοι πήραν τα αυτοκίνητα τους και έφυγαν για την ύπαιθρο. Έφυγαν όλοι για τα χωριά τους και έγινε χαμός στις εθνικές οδούς και ειδικά στη Μαδρίτη. Εγινε μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων. Το αποτέλεσμα ήταν να μεταδοθεί παντού ο ιός και η κυβέρνηση να επιβάλλει γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας και τώρα δεν μπορούμε να κινηθούμε ούτε για μία ανάγκη. Εγώ τώρα εάν βγω έξω και με δει η αστυνομία θα φάω πρόστιμο. Μόνο για το σούπερ μάρκετ μπορούμε να βγούμε. Επίσης, στα χωριά εάν γίνει κάτι ή μπεις σε καραντίνα θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα».

Και απευθυνόμενος προς τους Έλληνες είπε: «Μακάρι να μπορούσα να τους φωνάξω από εδώ που είμαι. Γράφτε τα πολλές φορές. Δυστυχώς, ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί ακόμα τις σοβαρές συνέπειες της πανδημίας. Οι ηλικιωμένοι νομίζουν πως είναι άτρωτοι. Οι μικρότεροι σε ηλικία πιστεύουν πως θα το περάσουν ελαφριά. Είναι όλα λάθος αυτά. Την Πέμπτη στην Ισπανία "έφυγε" ένας νέος 21 ετών. Είναι βαριά στην εντατική 30χρονοι. Δεν είναι παίξε γέλασε ο ιός και ακόμα είμαστε στην αρχή».

Ο Γιόρντι Γκενς λόγω της απραξίας από τα μέτρα αποκλεισμού έπαθε μεγάλη οικονομική ζημιά. Είναι προπονητής σε σχολείο της Ταραγόνα και έχει δική του ακαδημία βόλεϊ μαζί με τη σύζυγο του. Δεν του περισσεύουν τα χρήματα αλλά το μόνο που τον ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι η υγεία της οικογένειάς του: «Η κόρη μου είναι 2,5 ετών. Στεναχωριέμαι που δεν βγαίνει βόλτα, στεναχωριέμαι που τώρα δεν έχουμε δουλειά αλλά αυτό που με νοιάζει είναι να περάσει όλο αυτό έχοντας την υγεία μας. Μετά θα τα βρούμε όλα. Οχι, δεν θα σκεφτώ τα λεφτά. Θα σκεφτώ πρώτα την υγεία μου».

Η Ταραγόνα έχει 200.000 κατοίκους και ήδη μετράει 30 νεκρούς. Οπως μας είπε, η ισπανική κυβέρνηση από την Πέμπτη ανακοίνωσε τη δημιουργία νοσοκομείων μέσα σε μεγάλα γυμναστήρια. Ενα από αυτά είναι στην Ταραγόνα, το οποίο φιλοξένησε τους αγώνες βόλεϊ γυναικών στους Μεσογειακούς Αγώνες: «Αποφάσισαν το κλειστό γυμναστήριο να το κάνουν νοσοκομείο, διότι δεν επαρκούν τα κρεβάτια στα νοσοκομεία. Είναι σχεδόν γεμάτα. Είναι θέμα ωρών να γεμίσουν ασφυκτικά. Αυτό από μόνο του δείχνει τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες. Ακόμα είμαστε στην αρχή».

ΠΗΓΗ ethnos.gr