Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μια 19χρονη με
αυτισμό δεν άντεξε
την απομόνωση


Μια 19χρονη που φοβόταν την απομόνωση εξαιτίας του κορωνοϊού αυτοκτόνησε, όπως αναφέρει η οικογένειά της.

Η «αστείρευτη και γοητευτική» Έμιλι Όουεν, που είχε αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας και έδινε μια «καθημερινή μάχη για να ταιριάξει και να συμμορφωθεί με τους κοινωνικούς κανόνες» πέθανε μετά από απόπειρα αυτοκτονίας. Η οικογένειά της, δήλωσε πως η νεαρή σερβιτόρα δεν μπορούσε να διαχειριστεί το γεγονός πως «ο κόσμος της έμπαινε σε καραντίνα, τα σχέδιά της θα ακυρώνονταν και θα έμενε αναγκαστικά μέσα στο σπίτι».
Και τώρα, η συντετριμμένη οικογένειά της ζητά περισσότερη ευαισθητοποίηση και υποστήριξη για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας κατά την διάρκεια της πανδημίας. Η Έμιλι, από το Κινγκς Λιν, του Νόρφολκ, είχε προειδοποιήσει τα αγαπημένα της πρόσωπα πριν από την τραγωδία. «Περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν αυτοκτονώντας από ότι από τον ίδιο τον ιό» τους είχε πει.
Ανησυχούσε για τις επιπτώσεις της απομόνωσης λόγω κορωνοϊού

Η οικογένειά της είπε ότι ανησυχούσε πολύ για τον κορωνοϊό και «τις επιπτώσεις της απομόνωσης στην ψυχική υγεία». Μάλιστα, σχεδίαζε να βοηθήσει εθελοντικά κι άλλους που πάλευαν να το αντιμετωπίσουν, αλλά τελικά άφησε την τελευταία της πνοή την Κυριακή, μετά από απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε την περασμένη Τετάρτη. Όπως λέει η οικογένειά της, υποπτεύονται πως «ο φόβος του αγνώστου την οδήγησε στα άκρα».

Η αδερφή της, η 21χρονη Άναμπελ Όουεν, έκανε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου έγραψε: «Η Έμιλι ανησυχούσε πολύ για τον ίδιο τον κορωνοϊό, αλλά περισσότερο για τον αντίκτυπο στην ψυχική υγεία που προκαλεί η απομόνωση και ο φόβος του αγνώστου». Προσθέτει επίσης πως ήταν «πολύ ταλαντούχα και λίγο τρελή» και πως είχε υπογράψει για να γίνει δωρητής οργάνων όταν ήταν 12 ετών και τώρα τρία άτομα θα πάρουν κάποια από τα όργανά της.

Επίσης γράφει: «Είμαστε όλοι συντετριμμένοι αλλά και εξαιρετικά υπερήφανοι για όλα όσα πέτυχε στην ζωή της. Τόσοι πολλοί άνθρωποι μας έχουν μιλήσει λέγοντας πώς η Έμιλι τους βοήθησε μέσα από δύσκολες, δικές τους στιγμές και δεν είχαμε ιδέα για το πόσο θετική επίδραση είχε στους γύρω της. Για πολλούς, η Έμιλι ήταν μια αστεία, ευτυχισμένη κοπέλα, αλλά μόνο λίγοι γνώριζαν πόσα χρόνια έδινε τις δικές της εσωτερικές μάχες. Λίγοι γνωρίζουν πως πριν από 4 χρόνια είχε διαγνωστεί με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας και έδινε μια καθημερινή μάχη για να ταιριάξει και να συμμορφωθεί με τους κοινωνικούς κανόνες. Δεν ήθελε να το γνωρίζει κανείς, αλλά τώρα που έφυγε, θέλουμε να μάθει ο κόσμος πως ο αυτισμός βγαίνει σε όλα τα σχήματα και τα μεγέθη».