iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

Γιατί έγινε το
φοβερό ξέσπασμα του
ιού στην Ισπανία


Ο αδικαιολόγητα ζεστός καιρός, οι αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ και άλλα σημαντικά γεγονότα, τα παραλιακά σπίτια και η κουλτούρα του καφέ: αυτοί είναι μερικοί από τους παράγοντες που βοήθησαν στην εξάπλωση του κορωνοϊού στην νότια Ευρώπη – από χώρα σε χώρα και από πόλη σε πόλη, από την Ιταλία, στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Η μολυσματικότητα και η θνησιμότητα του κορωνοϊού επιδεινώθηκε από το γεγονός ότι τα συμπτώματα χρειάζονται τουλάχιστον μερικές ημέρες προτού γίνουν εμφανή. Ένας ακόμη παράγοντας ότι τα λάθος βήματα των κυβερνήσεων, που άργησαν να αντιληφθούν την πραγματικότητα και να βάλουν την χώρα σε καραντίνα.
Πάνω από 6.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από την στιγμή που ξέσπασε η έκρηξη κορωνοϊού στην Ισπανία, μία από τις χειρότερο πληγείσες χώρες από την πανδημία. Η χώρα έχει περισσότερα από 78.000 κρούσματα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Ο αγώνας ποδοσφαίρου στο Μιλάνο

Στις 19 Φεβρουαρίου, περίπου 3.000 φίλαθλοι της Βαλένθια ταξίδεψαν από την Ισπανία στο Μιλάνο για να παρακολουθήσουν τον αγώνα της ομάδας τους, Αταλάντα, σε έναν αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ. Περίπου 40.000 Ιταλοί ήταν επίσης παρόντες στον αγώνα, πολλοί από αυτούς από το Μπέργκαμο και τις γύρω πόλεις.
Ο αγώνας ποδοσφαίρου στο Μιλάνο όπου παραβρέθηκαν πάνω από 3.000 Ισπανοί
Το Μιλάνο έβριθε από ζωή εκείνο το βράδυ, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Μπέργκαμο, Τζόρτζιο Γκόρι. Εκτός από εκείνους που παρακολούθησαν τον αγώνα, «άλλοι τον είδαν στα σπίτια τους, με τις οικογένειές τους, με φίλους ή και σε μπαρ» δήλωσε ο Γκόρι αυτή την εβδομάδα. «Είναι σαφές ότι εκείνη την εβδομάδα, υπήρξε μια ευκαιρία για μια μεγάλη εξάπλωση του ιού».

Ο ανοσολόγος Φραντσέσκο Λε Φόκε έχει την ίδια άποψη, λέγοντας στην Corriere dello Sport: «Είναι πιθανό ότι υπήρχαν αρκετοί κύριοι ενεργοποιητές και καταλύτες για την διάδοση του κορωνοϊού, αλλά ο αγώνας Αταλάντα – Βαλένθια θα μπορούσε να είναι ένας από αυτούς. Εκ των υστέρων γνωρίζουμε ότι ήταν τρέλα να παίζει με πλήθος κόσμου παρών, αλλά εκείνη την στιγμή τα πράγματα δεν ήταν αρκετά σαφή» είπε ο Λε Φόκε.
Δύο ημέρες μετά, στην πόλη Κοντόνιο,περίπου 60 χιλιόμετρα από το Μπέργκαμο, ένας 38χρονος άνδρας, γνωστός ως ασθενής μηδέν, διαγνώστηκε με κορωνοϊό. Αλλά μέχρι τότε, σύμφωνα με έρευνα περίπου 20 Ιταλών ειδικών, ο ιός έκανε ήδη την δουλειά του. «Την στιγμή που εντοπίστηκε η πρώτη περίπτωση κορωνοϊού, η επιδημία είχε ήδη εξαπλωθεί στους περισσότερους δήμους της νότιας Λομβαρδίας» λένε. Μετά την εξέταση και την ανακάλυψη 6.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως ήδη στις 19 Φεβρουαρίου υπήρχαν 388 ασθενείς στην περιοχή της Λομβαρδίας με κορωνοϊό, ακόμη κι αν δεν είχε αναγνωριστεί ως τέτοιος.

«Την εβδομάδα που ακολούθησε, η περιοχή του Κοντόνιο, καθώς και αρκετές γειτονικές πόλεις της νότιας Λομβαρδίας, παρουσίασαν μια πολύ ταχεία αύξηση στον αριθμό των ανιχνευόμενων περιπτώσεων» σημειώνουν οι ερευνητές. Παρόλο που η έρευνα δεν έχει δημοσιευθεί σε κάποιο περιοδικό, αναφέρθηκε σε έκθεση του περιοδικού Nature την Παρασκευή.
Μέχρι τότε, οι επισκέπτες από την Βαλένθια είχαν επιστρέψει στα σπίτια τους. Ένας από αυτούς ήταν ο αθλητικογράφος Κικε Ματέου. Όπως δήλωσε στο CNN, τέσσερις ημέρες μετά την επιστροφή του στην πατρίδα, είχε βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Λίγες ημέρες αργότερα, αποφάσισε να πάει στο νοσοκομείο γιατί μέχρι τότε υπήρξε έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Λομβαρδία.

Στις 27 Φεβρουαρίου, ένας εκπρόσωπος του υγειονομικού τμήματος στην περιοχή της Βαλένθια επιβεβαίωσε στο CNN έξι νέα κρούσματα κορωνοϊού στην πόλη. Τρεις ημέρες αργότερα, ένας Πορτογάλος που επισκέφθηκε την Βαλένθια βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό μετά την επιστροφή του στην πατρίδα. Ο Ματέου κόλλησε άλλους 4 συναδέρφους του και η ποδοσφαιρική λέσχη της Βαλένθια αργότερα ανέφερε ότι πάνω από το 1/3 ων παικτών και του προπονητή τους βρέθηκαν θετικοί στον ιό.
Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, το ισπανικό υπουργείο Υγείας διέταξε την διεξαγωγή μεγάλων αθλητκών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών, συμπεριλαμβανομένου του επαναληπτικού αγώνα Βαλένθια- Αταλάντα.
Αλλά από άλλες απόψεις, η ζωή στην Ισπανία κυλούσε σχεδόν κανονικά. Τα μπαρ και οι καφετέριες ήταν ανοιχτά. Ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός έκανε τους Ισπανούς να βγουν έξω σε δημόσιους χώρους. Οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, έφεραν δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους της Ισπανίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πλήθους που υπολογίζεται στις 120.000 στην Μαδρίτη. Δύο γυναίκες υπουργοί που παρακολούθησαν την εκδήλωση, βρέθηκαν αργότερα θετικές στον κορωνοϊό αν και δεν είναι γνωστό από πού τον κόλλησαν. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν την κυβέρνηση για την επέκταση των γεγονότων.
Την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτό που ο υπουργός Υγείας, Σαλβαντόρ Ίλα, χαρακτήρισε «ενισχυμένο περιορισμό». Το κύριο μέτρο ήταν να κλείσουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της Μαδρίτης από τις 11 Μαρτίου. Αλλά αυτό μπορεί να μην είχε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές απολάμβαναν πλέον τις ξαφνικές και απροσδόκητες διακοπές. Πολλοί Μαδριλένοι εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα, ίσως προβλέποντας τα αυστηρότερα μέτρα. Οι δρόμοι ήταν γεμάτοι, όταν ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε στις 13 Μαρτίου πως η χώρα εισέρχεται σε μια «ανησυχητική κατάσταση».Ωστόσο, οι λεπτομέρειες του σχεδίου συζητήθηκαν την επόμενη ημέρα στο υπουργικό Συμβούλιο.
Ακόμη και πριν γίνουν γνωστές αυτές οι λεπτομέρειες – ουσιαστικά θέτοντας την Ισπανία σε απομόνωση – οι τοπικές αρχές σε μέρη όπως η Μούρθια και η Βαλένθια, άρχισαν να κλείνουν οι παραλίες και να λένε στους ανθρώπους από την Μαδρίτη να μην επισκέπτονται τα εξοχικά τους. Το επόμενο Σαββατοκύριακο, η Guardia Civil, η εθνική αστυνομία, θεώρησε απαραίτητο να τουιτάρει: «Μην ταξιδεύετε στην δεύτερη κατοικία σας στην παραλία, στα βουνά ή στην πόλη». Η απάντηση φαινόταν αποσπασματική, να γίνεται πιο περίπλοκη από τις αντιπαραθέσεις μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των περιφερειών – ιδιαίτερα της Καταλονίας.

Η Ισπανία δεν είναι μόνη στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο του κορωνοϊού. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ: «Μπορούμε να καταλάβουμε ότι τώρα κάθε μέτρο φαίνεται ανεπαρκές, αλλά μόλις πριν από μία εβδομάδα θα μπορούσε να φαινόταν υπερβολικό. Ο περιορισμός των ελευθεριών είναι κάτι που μια δημοκρατική κυβέρνηση μπορεί να κάνει μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο» δήλωσε σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου.