iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Η Ισπανική πόλη
''φρούριο'' που νίκησε
τον κορωνιό!


H τραγωδία από την πανδημία του κορωνοϊού δεν έχει τέλος στην Ισπανία, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της Μαδρίτης,  αλλά μια γραφική πόλη στα νότια της χώρας έχει γίνει παράδειγμα προς μίμηση αφού κατάφερε μέχρι στιγμής να αποκρούσει την επέλαση της Covid-19.

H πόλη-οχυρό Ζαχάρα ντε λα Σιέρα της Ισπανίας έχει συνηθίσει να αποκρούει τους εχθρούς. Στα χρόνια του μεσαίωνα, Μαυριτανοί και Χριστιανοί έδωσαν σκληρές μάχες για την πόλη, που πολύ αργότερα, το 1812, κατακτήθηκε από τους Γάλλους. Αλλά με την πλεονεκτική,  οχυρωματική της θέση στην καρδιά της Ανδαλουσίας μπήκε για άλλη μια φορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την ώρα που η Ισπανία θρηνεί 10.000 θύματα από τον κορωνοϊό (σχεδόν χίλια το τελευταίο 24ωρο).

Στις 14 Μαρτίου, κι όταν η επιδημία άπλωνε τα πλοκάμια της στην Ισπανία, η Ζαχάρα ντε λα Σιέρα αποκλείστηκε από τον έξω κόσμο με απόφαση του 40χρονου δημάρχου Σαντιάγο Γκαλβάν, που έκλεισε τις τέσσερις από τις πέντε εισόδους της κωμόπολης, την ίδια μέρα που η κυβέρνηση στη Μαδρίτη κήρυττε τη χώρα σε «κατάσταση συναγερμού». Έκτοτε, κι ενώ στην Ισπανία καταγράφηκαν πάνω από 100.000 κρούσματα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, στη Ζαχάρα των 1.400 κατοίκων ούτε ένα! «Πέρασαν πάνω από δύο εβδομάδες και νομίζω ότι είναι ένα καλό σημάδι», δήλωσε ο δήμαρχος στο CNN.
Τα μέτρα που έλαβε ο Γκαλβάν απολαμβάνουν, όμως, της στήριξης των κατοίκων της πόλης και ειδικά των ηλικιωμένων, αφού οι άνω των 65 αποτελούν εκεί σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της και πάνω από 30 φιλοξενούνται σε οίκο ευγηρίας. Την ίδια ώρα γειτονικές κωμοπόλεις και χωριά έχουν καταγράψει όχι μόνον κρούσματα αλλά και νεκρούς από την Covid-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

''Γαντζωμένη'' σε μια λοφοπλαγιά και σε απόσταση μιας ώρας με το αυτοκίνητο από τη Σεβίλλη η  Ζαχάρα ντε λα Σιέρα με τα γραφικά στενοσόκακα, τα λευκά σπίτια και τα  μεσαιωνικά τείχη αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τουρίστες από όλο τον κόσμο. Αλλά από τη μέρα που εφαρμόστηκαν τα αυστηρά μέτρα στην Ισπανία, αναγκάστηκε να διώξει Γάλλους και Γερμανούς επισκέπτες, που είχαν φθάσει εκεί.
Τη μοναδική πρόσβαση στην κωμόπολη φρουρεί ένας αστυνομικός, ενώ δύο άνδρες με ειδικές στολές πλένουν τα διερχόμενα οχήματα με ένα μείγμα χλωρίνης και νερού, ενώ τα ΙΧ περνούν κι από ένα λάκκο με απολυμαντικό για να μη μεταφέρουν τα ελαστικά τους τον ιό. Ο δήμαρχος παραδέχεται ότι τα μέτρα αυτά μπορεί να είναι αποτελεσματικά σε ποσοστό 20% με 80% , αλλά πέραν τούτου καθησυχάζουν και τους ντόπιους. «Καταφέραμε να δώσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας στους γείτονές μας, αφού ξέρουν ότι δεν περνά “άγνωστο” αυτοκίνητο που να μην έχει απολυμανθεί». 
Ανάλογα προληπτικά μέτρα λαμβάνονται και εντός των τειχών της Ζαχάρα ντε λα Σιέρα, αφού κάθε Δευτέρα και Πέμπτη  το απόγευμα μια ομάδα περίπου δέκα ατόμων απολυμαίνει δρόμους, πλατείες και τους εξωτερικούς τοίχους των σπιτιών. Την ίδια ώρα τοπική επιχείρηση πληρώνει δύο γυναίκες για να μοιράζουν επί 11 ώρες την ημέρα τρόφιμα και φάρμακα στα νοικοκυριά, ώστε να μειωθεί ο αριθμός εκείνων που κυκλοφορούν έξω, ειδικά των πλέων ευάλωτων στο φονικό κορωνοϊό.

Αλλά πέρα απ’ αυτά η τοπική ένωση γυναικών φροντίζει και τους ηλικιωμένους που αδυνατούν να μαγειρέψουν, αφήνοντας φαγητά στο κατώφλι τους, ενώ ο δήμος επιστράτευσε και δύο αυτοκίνητα με φώτα και μουσική, για να βγαίνουν τα παιδιά στα μπαλκόνια και να ξεσκάνε. Παράλληλα υπάρχει πρόνοια και για τις οικονομικές δυσχέρειες των κατοίκων που λειτουργούν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους με το δήμο να καλύπτει τους λογαριασμούς ηλεκτροδότησης και ύδρευσης καθώς και τους φόρους όσο η Ισπανία παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού. Σε αντίθετη περίπτωση τα εστιατόρια και τα μπαρ της κωμόπολης – 19 τον αριθμό – θα είχαν πέσει στα βράχια. «Θα χρειαστούμε ένα είδος οικονομικού πνεύμονα αν συνεχιστεί αυτό», λέει ο δήμαρχος προσβλέποντας σε οικονομική ενίσχυση από την κυβέρνηση στη Μαδρίτη κι ευελπιστώντας μαζί με τους συμπολίτες του ότι η Ζαχάρα ντε λα Σιέρα θα αντέξει, όπως και στο μακραίωνο παρελθόν της, άλλη μια πολιορκία…