iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 19 Απριλίου 2024

''Κεραυνός'' Τραμπ Διέκοψε
τη χρηματοδότηση
στον ΠΟΥ!


Τη διακοπή της χρηματοδότησης που παρέχουν οι ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ανακοίνωσε η Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως δήλωσε στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων για την εξέλιξη της πανδημίας στις ΗΠΑ, «ο ΠΟΥ απέτυχε στη βασική του αποστολή», εννοώντας τις προβλέψεις του για την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

«Σήμερα, διατάσσω την αναστολή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για όσο θα διενεργείται έρευνα για να εξεταστεί ο ρόλος του ΠΟY στην κακή διαχείριση και στη συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού», δήλωσε αρχικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ, όσο και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, είχαν προϊδεάσει για τις ενέργειές τους, κατηγορώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι τάσσεται με το μέρος της Κίνας, παρ' ότι, όπως χαρακτηριστικά είναι πει ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, οι ΗΠΑ είναι ο βασικός χρηματοδότης του Οργανισμού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγορεί την Κίνα ότι αποκρύπτει πληροφορίες για τον νέο κορωνοϊό και ότι δεν παρουσιάζει τα αληθινά νούμερα των θυμάτων και των κρουσμάτων. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Μάικ Πομπέο, μάλιστα, είχε επαναλάβει το παραπάνω σενάριο, λέγοντας ότι «δεν είναι η στιγμή για να αναζητηθούν ευθύνες», αλλά αυτό θα γίνει μετά το πέρας της κρίσης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μάλιστα, στην ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους σήμερα, κατηγόρησε και τον ΠΟΥ για απόκρυψη στοιχείων, σχετικά με όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στην Ουχάν της Κίνας.

Το ποσοστό που αντιστοιχεί η χρηματοδότηση των ΗΠΑ στον προϋπολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανέρχεται στο 15% και πλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019. Σύμφωνα με το CNN, το ποσό αυτό ανέρχεται στα 400 με 500 εκατ. δολάρια ετησίως.