iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Οι πρώτες εκλογές
στον πλανήτη
εν μέσω κορωνοιού


Οι Νοτιοκορεάτες καλούνται σήμερα στις κάλπες υπό αυστηρά μέτρα υγιεινής για τις βουλευτικές εκλογές, τις πρώτες εθνικές εκλογές που διεξάγονται παγκοσμίως εν μέσω πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Τα περίπου 14.000 εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 06:00 τοπική ώρα (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) αφού απολυμάνθηκαν και οι 43,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να φορούν μάσκα και γάντια και να διατηρούν απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου ο ένας από τον άλλο όσο περιμένουν.
Μόλις φτάνουν στα εκλογικά κέντρα γίνεται έλεγχος της θερμοκρασίας. Οσοι εμφανίζουν μεγαλύτερη του 37,5 οδηγούνται σε ειδικό θάλαμο για να ψηφίσουν. Περίπου το 27% των ψηφοφόρων επέλεξαν να ψηφίσουν νωρίτερα το Σαββατοκύριακο, ανάμεσά τους και περίπου 2.800 ασθενείς με κορωνοϊό, οι οποίοι μπόρεσαν να ψηφίσουν μέσω επιστολής ή σε ειδικά εκλογικά κέντρα.
Οι περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι που βρίσκονται σε καραντίνα θα μπορέσουν να ψηφίσουν μετά τις 18:00, όταν έχουν φύγει από τα εκλογικά κέντρα οι υπόλοιποι ψηφοφόροι.

Οι εκλογές θα κρίνουν ποιος θα έχει τον έλεγχο του κοινοβουλίου των 300 εδρών και θα καθορίσουν την ικανότητα του προέδρου Μουν Τζε-ιν να προχωρήσει την ατζέντα του κατά τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του.
Η Νότια Κορέα είναι μία από τις πρώτες χώρες που πραγματοποιεί εθνικές εκλογές μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, την ώρα που άλλες χώρες ανέβαλαν τις εκλογές που είχαν προγραμματίσει.