Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Μακρόν φόρεσε
για πρώτη φορά
μάσκα (εικόνα)


Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε δημοτικό σχολείο, στην περιοχή Πουασί, κοντά στο Παρίσι, επιχειρώντας να κατευνάσει τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών, δημάρχων και γονέων που φοβούνται την άρση των μέτρων και το άνοιγμα των σχολείων που έχει προβλεφθεί για τις 11 Μαίου.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας φορούσε για πρώτη φορά μάσκα, σε δημόσιο χώρο, από μαύρο ύφασμα, με λάστιχα στα χρώματα της Γαλλίας, μπλε, λευκό και κόκκινο. Συνοδευόταν από τον υπουργό Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ, με μάσκα και εκείνος, και έγιναν δεκτοί από τον δήμαρχο της πόλης. Μπαίνοντας στην αίθουσα των μαθητών, ο Μακρόν κατέβασε για λίγο τη μάσκα του και χαμογέλασε στα παιδιά. Πρόκειται για ένα σχολείο που έμεινε ανοιχτό σε όλη τη διάρκεια της καραντίνας για να υποδεχθεί τα παιδιά των γιατρών και νοσηλευτών. Οι μαθητές κάθονται σε ατομικά τραπεζάκια, με απόσταση μεταξύ τους ενώ ο εκπαιδευτικός φοράει μάσκα.
Στη Γαλλία, έχει προβλεφθεί ένα πολύ αυστηρό πρωτόκολλο για το άνοιγμα των σχολείων: πλύσιμο χεριών πολύ συχνά, μαθητικά τραπέζια σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου, υποχρεωτική μάσκα ή κατά βούληση, αναλόγως τις περιστάσεις. Στόχος της επίσκεψης Μακρόν στο σχολείο ήταν να καθησυχάσει γονείς και εκπαιδευτικούς για την επιστροφή στα θρανία, παιδικών σταθμών και δημοτικών, η οποία προβλέπεται από τις 12 Μαίου, με μάξιμουμ 15 μαθητές στην τάξη. Οι ανησυχίες είναι ιδιαίτερα μεγάλες στην περιοχή του Παρισιού, όπου οι περισσότεροι διευθυντές αρνούνται να ανοίξουν τα σχολεία.
Παρά τις ανησυχίες των δημάρχων και εκπαιδευτικών, ο Γάλλος πρόεδρος επιμένει ότι το άνοιγμα των σχολείων «είναι ένα απαραίτητο βήμα» ώστε να επανακινηθεί η χώρα, μετά την καραντίνα εκατομμυρίων Γάλλων πολιτών, επί δύο μήνες.