iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Σε κλοιό ρύπανσης
και πάλι οι
Κινεζικές πόλεις


Η πανδημία του κορωνοϊού, που οδήγησε στο κλείσιμο των εργοστασίων, είχε καθαρίσει τον ουρανό στις πόλεις της Κίνας από κάθε ίχνος ρύπανσης, όμως η επαναλειτουργία των μονάδων προκάλεσε και την επιστροφή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σε ακόμη πιο σύντομο διάστημα δεδομένου ότι οι βιομηχανίες προσπαθούν να καλύψουν τον χαμένο χρόνο.

Τα επίπεδα των τοξικών ρύπων στην ατμόσφαιρα ήταν πιο αυξημένα τον Απρίλιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Greenpeace στην Κίνα.

«Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι η ταχύτητα με την οποία το επίπεδο της ρύπανσης αυξήθηκε μετά τη μεγάλη πτώση που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λι Σούο, ειδικός για το κλίμα της μη κυβερνητικής οργάνωσης.
Σε δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσίευσε η NASA και η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία αποκαλύπτεται ότι το επίπεδο των εκπομπών διοξειδίου του αζώτου στις μεγάλες πόλεις στην ανατολική και κεντρική Κίνα (όπου βρίσκονται πολλά χημικά εργοστάσια, χαλυβουργίες, εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου) είχε μειωθεί 30% κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών του έτους.
Το επίπεδο αυτού του ρύπου έφθασε τον Απρίλιο τα 25,4 ανά κυβικό μέτρο αέρα έναντι 24,6 τον Απρίλιο, έναν χρόνο πριν. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, η χρόνια ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει το προσδόκιμο ζωής των Κινέζων κατά 4 και πλέον έτη.

Η επανέναρξη σε έντονους ρυθμούς της βιομηχανικής παραγωγής και οι δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες επηρέασαν τα άσχημα αποτελέσματα του Απριλίου, σημειώνει ο Λι Σούο. Διευκρίνισε δε ότι η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, κυρίως από γαιάνθρακα, αυξήθηκε κατά 1,2% τον περασμένο μήνα.