iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 19 Απριλίου 2024

Μέσα σε κύκλους
η χαλάρωση στα
πάρκα των ΗΠΑ (pic)


Κάποιος μπορεί να φανταζόταν ότι πρόκειται για κάποιο είδος παιχνιδιού. Αλλά οι μεγάλοι, βαμμένοι κύκλοι -σε απόσταση δύο μέτρων ο ένας από τον άλλον- στο γρασίδι ενός πάρκου της Νέας Υόρκης εξυπηρετούν έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό.

Οι κύκλοι βρίσκονται εκεί για να ενθαρρύνουν την την κοινωνική απόσταση καθώς η πόλη βρίσκεται αντιμέτωπη με σχεδόν 200.000 κρούσματα κορωνοϊού. Οι φωτογραφίες των Νεοϋορκέζων που χαλαρώνουν εντός των κύκλων το Σαββατοκύριακο στο Domino Park, ένας χώρος αναψυχής πέντε στρεμμάτων στην προκυμαία του Μπρούκλιν, με τα σιντριβάνια, το άπλετο γκαζόν και τα γήπεδα για beach volley και bocce, έκαναν τον γύρο του διαδικτύου. Το συγκεκριμένο πάρκο είναι χτισμένο στην θέση του παλιού εργοστασίου Ζάχαρης, που χρονολογείται από το 1856 και κάποια στιγμή παρήγαγε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ζάχαρης της Αμερικής.

Όμως, τώρα, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, το πάρκο αποτελεί αγαπημένο μέρος των Νεοϋορκέζων που αναζητούν λίγες στιγμές χαλάρωσης, με τους ειδικούς ωστόσο, να εξακολουθούν να τους συμβουλεύουν να παραμείνουν στο σπίτι, εφόσον είναι εφικτό, και να φορούν μάσκα προσώπου εάν πρέπει να βγουν έξω.
Η ανθρώπινη συμπεριφορά αλλάζει μέσα από απλά γεωμετρικά σχήματα
Το πάρκο είναι ιδιωτικό και δεν αποτελεί μέρος της διαχείρισης του Τμήματος Πάρκων και Ψυχαγωγίας της Νέας Υόρκης, γι’ αυτό και οι συγκεκριμένοι κύκλοι δεν υπάρχουν σε όλα τα πάρκα της πόλης, παρά μόνο σε αυτό. Ο συγκεκριμένος χώρος όμως δεν είναι ο μόνος που χρησιμοποιεί απλά γεωμετρικά σχήματα για να αλλάξει την ανθρώπινη συμπεριφορά. Τον τελευταίο καιρό, κύκλοι, σταυροί και γραμμές έχουν εμφανιστεί σε καταστήματα, καφέ, εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις ως μέρος των πειραματικών μέτρων για να ενθαρρύνουν τον κόσμο να παραμένει σε απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου – ανάλογα, φυσικά, με την χώρα. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και σε σχολεία της Γαλλίας, όπου τα παιδιά έπρεπε να καθίσουν σε καθορισμένους, ζωγραφιστούς με κιμωλία κύκλους με πολλούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να εκφράζουν την οργή τους.
Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχαν τόσες πολλές σχεδιαστικές ενδείξεις για το πού μπορούμε και δεν μπορούμε να καθίσουμε, να σταθούμε ή να περιμένουμε. Στα δημόσια παγκάκια έχουν μπει ταινίες, ο δημόσιος εξοπλισμός άθλησης έχει κλείσει και πλαστικά διαχωριστικά έχουν μπει στα ταμία των καταστημάτων. Τα εστιατόρια έχουν αραιώσει τα τραπέζια τους ώστε να ακολουθήσουν τα μέτρα της κοινωνικής απόστασης, με μερικά να υιοθετούν ακόμη πιο ακραία μέτρα, όπως τα μίνι θερμοκήπια στο Άμστερνταμ ή το μπαρ στο Μέριλαντ με τα τεράστια λαστιχένια σωσίβια.
Ο κόσμος μπορεί να βγαίνει στα πάρκα, αλλά καλό είναι να φορά μάσκα, σύμφωνα με τους ειδικούς