iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τρίτη - 16 Απριλίου 2024

Με νόμο του 1800
ο Τραμπ βγάζει στρατό
στους δρόμους!


Έκρυθμη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του αφροαμερικανού Τζόρτζ Φλόιντ από αστυνομικούς, με την ιατροδικαστική έκθεση να μιλά για ανθρωποκτονία, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ ρίχνει για άλλη μια φορα «λάδι στη φωτιά» απειλώντας να βγάλει τον στρατό στο δρόμο.

Μιλώντας από τον κήπο του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι θα προχωρήσει στη λήψη «αποφασιστικών μέτρων» για να προστατέψει την Ουάφσινγκτον στέλνοντας «χιλιάδες βαριά οπλισμένων στρατιωτών, αξιωματικών και αστυνομικών για να σταματήσουν την βία, τις λεηλασίες, του βανδαλισμούς και την καταστροφή των περιουσιών».

Το CNN από την πλευρά του μετέδωσε εικόνες με στρατιωτικά οχήματα να μπαίνουν μέσα στον Λευκό Οίκο.

Παράλληλα στρατωτικά ελικόπτερα πετούν πάνω από διαδηλωτές σε χαμηλό ύψος για να τους υποχρεώσουν να φύγουν

Ο Τραμπ επικαλείται νόμο του 1807 που επιτρέπει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να αναπτύξει στρατό σε αμερικανικό έδαφος για να αποκαταστήσει την τάξη.

Οι δηλώσεις Τραμπ, πάντως, έχουν ήδη προκαλέσει σύμφωνα με το CNN, αντιδράσεις στους κόλπους του αμερικανικού στρατεύματος με αξιωματικούς να δηλώνουν αντίθετοι στις προθέσεις Αμερικανού προέδρου.

Επτά ημέρες μετά τη στυγνή δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς έξι είναι οι άνθρωποι που έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους στις μαζικές διαδηλώσεις. Μεταξύ αυτών και ένας διαδηλωτής, ο οποίος έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών στο Κεντάκι. Το τραγικό περιστατικό έλαβε χώρα σε ένα σούπερ μάρκετ και σε αυτό ενεπλάκη και η Εθνοφρουρά.

Σε 15 Πολιτείες, ειδικά στην πόλη της Ουάσιγκτον, έχουν αναπτυχθεί μονάδες της Εθνοφρουράς, παρά τις διαβεβαιώσεις του Λευκού Οίκου ότι ακόμα δεν χρειάζεται. Περισσότερα από 17.000 μέλη της Εθνοφρουράς συμμετέχουν ήδη στην αντιμετώπιση των επεισοδίων. Διόλου ευκαταφρόνητο νούμερο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι αντιστοιχεί στον αριθμό ενεργών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Πάντως, η καταστολή δεν έχει αποθαρρύνει τους πολίτες που έχει κατακλύσει δεκάδες αμερικανικές πόλεις για να ενώσουν τη φωνή τους με αυτή του θύματος της ρατσιστικής αστυνομικής βίας: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», κραυγάζουν, απαιτώντας να μπει ένα οριστικό τέλος σ’ αυτή την μακριά αλυσίδα παρόμοιων δολοφονιών Αφροαμερικανών από λευκούς αστυνομικούς.