iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

''Σαρώνει'' στις
δημοσκοπήσεις ο Τζο Μπάιντεν


Σαφές προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν έναντι του Ντόναλντ Τραμπ και στις έξι πολιτείες -κλειδιά που αναμένεται να κρίνουν την έκβαση των προεδρικών εκλογών του 2020 καταγράφουν δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ.

Ο χάρτης του σώματος των εκλεκτόρων που διαμορφώνεται από τις πανεθνικές σφυγμομετρήσεις σε συνδυασμό με εκείνη των Νew York Times και του Sienna College δείχνει ότι θα είναι ολοένα και πιο δύσκολο για τον Τραμπ να καλύψει τη διψήφια διαφορά από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του.
Ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ κατά 10% στην Πενσυλβάνια και 11% στο Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, που είχε κατακτήσει ο Ρεπουμπλικανός ένοικος του Λευκού Οίκου προ τετραετίας για να πάρει τελικά τη νίκη από τη Χίλαρυ Κλίντον. Αλλά έχει προβάδισμα – μικρότερο, βέβαια – και σε άλλες πολιτείες, που θεωρούνται ότι γέρνουν παραδοσιακά υπέρ των Ρεπουμπλικανών, περιλαμβανομένης της Φλόριντα (6%), της Αριζόνα (7%) και της Βόρειας Καρολίνα (9%). Κι αν δεν αλλάξει το τοπίο στον υπόλοιπο χάρτη, τότε ο Μπάιντεν αναμένεται να κερδίσει τη μάχη στο σώμα των εκλεκτόρων με 335 έναντι 203 του Τραμπ. Είναι ένας χάρτης που γνωρίζουν καλά και οι δύο αντίπαλοι. Μετά το φιάσκο της προεκλογικής του συγκέντρωσης στην Οκλαχόμα ο Τραμπ πήγε την Τρίτη στην Αριζόνα για να επιθεωρήσει την κατασκευή του τείχους με το Μεξικό και σήμερα στο Ουισκόνσιν για να επισκεφθεί ένα ναυπηγείο.

Ο Μπάιντεν, που εξασφάλισε τη στήριξη και του Μπαράκ Ομπάμα, θα επισκεφθεί σήμερα την Πενσυλβάνια. Το αν θα παραμείνει ο Τραμπ στο πόστο του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με το Bloomberg, από το αν θα καταφέρει να διατηρήσει το πάνω χέρι σε τουλάχιστον μια από τις τρεις πολιτείες του λεγόμενου «γαλάζιου τοίχου», όπου εκμεταλλεύτηκε τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για το εμπόριο και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, λόγω της μεταφοράς της παραγωγής στο εξωτερικό, για να κατακτήσει τον Λευκό Οίκο.