iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 24 Απριλίου 2024

Πρόεδρος στη
Ρωσία ο Πούτιν
ως τα 83 του...


Μετά από δύο δεκαετίες στην εξουσία, τα ποσοστά του Βλαντιμίρ Πούτιν στις δημοσκοπήσεις βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό, καθώς η οικονομία της Ρωσίας πλήττεται από τον αντίκτυπο της πανδημίας και την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Αντικειμενικά δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να επιδιώξει ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας να παρατείνει την προεδρία του για δυνητικά 16 ακόμη χρόνια.

Το πόσο ολοκληρωτικά ελέγχει ο Πούτιν τη διαδικασία για την τροποποίηση του συντάγματος της Ρωσίας, φαίνεται και από το ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο σασπένς για το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές αλλαγές, παρά τα δεινά στην οικονομία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.

Η έγκριση της ψηφοφορίας που ολοκληρώνεται την 1η Ιουλίου θα επιτρέψει στον Πούτιν να επιδιώξει άλλες δύο εξαετείς θητείες μετά τη λήξη της παρούσας, το 2024 και να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036 όταν θα είναι 83 ετών.

Πάντως, εν μέσω μιας αυξανόμενης δημόσιας δυσαρέσκειας, οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν ένα ισχυρό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι απαραίτητο αφού αρκεί μια απλή πλειοψηφία και να ξεπεραστεί το 50%. Αυτό δεν φαίνεται να φτάνει στο Κρεμλίνο που επιδιώκει να δελεάσει τους Ρώσους με λαϊκιστικά «γλυκαντικά» όπως η συνταγματική απαγόρευση του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων.