iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Τετάρτη - 24 Απριλίου 2024

Πωλείται μια
ολόκληρη πόλη
για 5 εκ. δολάρια!


Οι λάτρεις της άγριας Δύσης και της περιπλάνησης μπορούν πλέον να γίνουν ιδιοκτήτες ενός κομματιού της αμερικανικής ιστορίας αποκτώντας την δική τους πόλη αλλά στη... Νέα Ζηλανδία.

Το 2012, ο Ρομπ Μπάρτλεϊ αγόρασε ένα λεπτομερές αντίγραφο μιας παραμεθόριας πόλης του Γουαϊόμινγκ του 1860, που βρίσκεται στην καρδιά ενός αγροκτήματος 900 στρεμμάτων, με μια συμφωνία με τα χέρια. Ολόκληρο το πρότζεκτ, το Mellonsfolly Ranch, είχε κατασκευαστεί έναντι 5 εκατομμυρίων δολαρίων από τον φίλο του Τζον Μπεντόνι, ιδρυτή μιας πετυχημένης εταιρείας γυαλιού. Αφότου ο Μπεντόνι υπέστη μια προσωπική τραγωδία, έχασε το ενδιαφέρον του για την πόλη που έχτισε και την αγόρασε τελικά ο Μπάρτλεϊ.

Όπως δήλωσε στο Bloomberg ο Μπάρτλεϊ, επιχειρηματίας και ιδρυτής της εταιρείας Ali Arc, μιας κατασκευαστικής ανταλλακτικών αλουμινίου για αυτοκίνητα με εγκαταστάσεις στην Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά, πλήρωσε πολλά για το ράντσο και την πόλη, την οποία ο Μπεντόνι δημιούργησε «για τους φίλους του και για ιδιωτικές εκδηλώσεις».

Ο Μπάρτλεϊ διατήρησε την αρχική αποστολή της παλιάς πόλης, φιλοξενώντας μια εκδήλωση κάθε μήνα περίπου. «Φιλοξενούμε τόσες εκδηλώσεις όσες εμείς επιλέξουμε» λέει. «Είμαστε αρκετά επιλεκτικοί σχετικά με το τι κάνουμε και για ποιον το κάνουμε, γιατί είναι ένα πολύ ξεχωριστό μέρος». Στην απομονωμένη αυτή πόλη έχουν γίνει γάμοι, εταιρικές εκδρομές και οικογενειακές συγκεντρώσεις. «Και φυσικά έχουμε μερικούς φανατικούς καουμπόηδες».
Στην καρδιά του βόρειου νησιού της Νέας Ζηλανδίας, περίπου 6 ώρες με το αυτοκίνητο από το Όκλαντ, το ράντσο αποφέρει επίσης πρόσθετο εισόδημα από την παραγωγή μελιού Manuka. Λέγεται μάλιστα πως έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, κάτι που τα τελευταία χρόνια, αύξησε στα ύψη την δημοτικότητα και την τιμή του μελιού. Πέρυσι, λέει ο Μπάρτλεϊ, το ράντσο παρήγαγε 15,5 τόνους μελιού Manuka, το οποίο πωλείται χύμα. «Υπάρχουν πολλά λεφτά σε αυτό τον τομέα» λέει. «Ειδικά με την Κίνα που επιστρέφει, θα πέσουν πολλά χρήματα».
Κι ενώ το ράντσο μπορεί να είναι επιτυχημένο, ο Μπάρτλεϊ λέει πως λόγω προβλημάτων υγείας με τα οποία είναι αντιμέτωπος, αναγκάστηκε να πάρει την δύσκολη απόφαση να πουλήσει ολόκληρη την επιχείρηση. «Λυπάμαι πολύ που το πουλάω. Η οικογένειά δεν θέλει να το πουλήσει, αλλά έχουμε τόσα πολλά άλλα επιχειρηματικά ενδιαφέρονται. Πρέπει να πάρω κάποιες αποφάσεις».

Μάλιστα, η πόλη της Αγριας Δύσης πωλείται έναντι 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω του οίκου Sotheby’s International Realty της Νέας Ζηλανδίας. «Έχουμε ήδη ενδιαφέρον από ανθρώπους στις ΗΠΑ που θέλουν να επενδύσουν στην Νέα Ζηλανδία, κάτι που θα τους βοηθούσε να αποκτήσουν μία κατοικία στην χώρα μας» λέει ο Μπεν Χάουαν του οίκου δημοπρασιών.

Ο Μπεντόνι, τον οποίο ο Μπάρτλεϊ αποκαλεί «άπληστο συλλέκτη πολλών πραγμάτων» κατασκεύασε την πόλη από το 2002 έως το 2006 και την γέμισε με πράγματα που είχε συλλέξει ο ίδιος και η σύζυγός του σε ταξίδια στις ΗΠΑ. «Προφανώς είναι ένας πάρα πολύ ενθουσιώδης καουμπόη» λέει. «Ολόκληρη η πόλη σχεδιάστηκε από τον ίδιο και κάθε σπιθαμή του είναι γνήσια».
Υπάρχουν 10 κτίρια εποχής, συμπεριλαμβανομένου ενός σαλούν με άδεια λειτουργίας, ενός δικαστηρίου που λειτουργεί ως κινηματογράφος, ενός γραφείου σερίφη, ενός μπιλιαρδάδικου, μιας κατασκευής που λέγεται Texas Rose's Bathhouse και 13 δωματίων που μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 22 άτομα.
Ο ιδρυτής της περίεργης αυτής πόλης, φρόντισε να την εξοπλίσει με αντικείμενα που βρήκε στα ταξίδια τους στις ΗΠΑ - Άποψη από το μπάνιο του ξενοδοχείου
Υπάρχει επίσης, ένα σπίτι τριών υπνοδωματίων – χτισμένο στην κατάλληλη αρχιτεκτονική της εποχής εκείνης, που χρησιμοποιείται από τον υπεύθυνο του ράντσου, μαζί με έναν μεγάλο αχυρώνα για εργαλεία και μηχανήματα που απαιτούνται για την διατήρηση της λειτουργίας του ακινήτου και δύο σπίτια προσωπικού που μπορούν να φιλοξενήσουν τουλάχιστον 6 άτομα.
«Σε ένα τυπικό Σαββατοκύριακο, έρχονται αρκετοί – τους ενθαρρύνουμε να φέρουν ρούχα καουμπόη, αλλά έχουμε επίσης ένα βεστιάριο και στην συνέχεια, τους κάνουμε μια ξενάγηση στον χώρο» λέει ο Μπάρτλεϊ. «Στην συνέχεια, τους δίνουμε θήκες και ένα όπλο (Τα όπλα δεν έχουν σφαίρες). Οι τυπικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν ιππασία, τοξοβολία, σκοποβολή και περιπάτους στην γύρω περιοχή. Τα βράδια υπάρχει μουσική στο σαλούν και παιχνίδια». Ο Μπάρτλεϊ λέει πως η ιδιοκτησία έχει ένα μεγάλο κανόνι, το οποίο πυροδοτούν στις 9 το βράδυ.
Τις Κυριακές, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα μεγάλο πρωινό, ένα ελαφρύ μεσημεριανό και μετά «επιστροφή στην πραγματικότητα», όπως λέει ο ιδιοκτήτης του, σημειώνοντας πως το προσωπικό – συνήθως περίπου 6 άτομα – φορά ρούχα εποχής. Ένα πακέτο ενοικίασης ολόκληρης της πόλης για ένα βράδυ κοστίζει 7.900 δολάρια Νέας Ζηλανδίας ενώ για δύο διανυκτερεύσεις το κόστος ανέρχεται στα 14.900 δολάρια. «Δεν είναι πανάκριβο. Θα μπορούσαμε να χρεώναμε περισσότερα» λέει ο Μπάρτλεϊ.
Τα τελευταία 3-4 χρόνια, λέει ο Μπάρτλεϊ, το μέλι Manuka έχει γίνει κάτι σαν «χρυσός».«Ξεκίνησα την δική μας επιχείρηση μελιού εκεί, οπότε η γη έχει αποκτήσει αξία. Πέρυσι, ήταν μια πολύ καλή χρονιά. Η σεζόν πρέπει να είναι καλή για να ανθίσει το δέντρο Manuka και μόλις ανθίσει, έχεις μόλις τρεις εβδομάδες για να το συλλέξεις». Το μέλι προμηθεύεται από 600 κυψέλες, λέει ο Μπάρτλεϊ, οι οποίες παραμένουν στην ιδιοκτησία από Νοέμβριο μέχρι Ιανουάριο, και στην συνέχεια οι μέλισσες μεταφέρονται στην ακτή, όπου επικρατεί ζέστη τους χειμερινούς μήνες.
Το αγρόκτημα και το ράντσο είναι προσβάσιμα οδικών, αλλά υπάρχει και ελικοδρόμιο. Συνδέεται με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και διαθέτει εφεδρικές γεννήτριες, καθώς και τις δικές του δεξαμενές νερού και ένα σύστημα ψεκασμού πυρόσβεσης.

Να σημειωθεί πως το 2018, η Νέα Ζηλανδία εισήγαγε έναν νόμο που απαγορεύει σε ξένους να αγοράζουν σπίτια στην χώρα, αλλά το ράντσο αυτό είναι εξαίρεση γιατί αποτελεί επιχείρηση και όχι κατοικία.

Φωτογραφίες: Sotheby’s International Realty