iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Φυλακισμένος ρεπόρτερ
κέρδισε το βραβείο
ελευθεροτυπίας Unesco


Ο Αιγύπτιος φωτορεπόρτερ Αμπού Ζαΐντ κέρδισε το φετινό Παγκόσμιο Βραβείο της Ελευθερίας του Τύπου της UNESCO, μια επιλογή που συγκέντρωσε την κριτική των αιγυπτιακών αρχών.

Οι κυβερνητικές αρχές συνέλαβαν τον Αμπού Ζαΐντ, γνωστό και ως Σάκαν, το 2013 καθώς φωτογράφιζε τις δυνάμεις ασφαλείας να διαλύουν μια αντικυβερνητική καθιστική διαμαρτυρία, κατά τη διάρκεια της οποίας εκατοντάδες διαδηλωτές και αρκετά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν.

Ο Σάκαν εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυλακή και μαζί με 700 ακόμη ανθρώπους αντιμετωπίζει πολλές κατηγορίες, εκ των οποίων συμμετοχή στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, οπλοκατοχή και ανθρωποκτονία. Αν καταδικαστεί, μπορεί να του επιβληθεί η θανατική ποινή.
 

Διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία και η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων, έχουν επανειλημμένα καταδικάσει τη φυλάκιση του Σάκαν και έχουν ζητήσει από τις αιγυπτιακές αρχές να αποσύρουν τις κατηγορίες εις βάρος του. Η Αμνηστία υποστηρίζει ότι φυλακίστηκε απλώς γιατί έκανε τη δουλειά του ως φωτορεπόρτερ.

Το βραβείο Ελευθερίας του Τύπου Γκιγιέρμο Κάνο θα απονεμηθεί στις 2 Μαΐου, την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερία του Τύπου, ανέφερε η UNESCO.