Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο 46χρονος Ισπανός
πρωθυπουργός που
μοιάζει με μοντέλο!


Ο Πέδρο Σάντσεθ γράφει ιστορία ως ο πρώτος Ισπανός πολιτικός που ανατρέπει πρωθυπουργό με μια πρόταση μομφής και ως πρώτος που καλείται να ηγηθεί μιας κυβέρνησης με τόσο ετερογενή κοινοβουλευτική υποστήριξη. 

Ο Μαριάνο Ραχόι παραιτήθηκε, αφού υπέρ της πρότασης μομφής εναντίον του ψήφισαν 180 βουλευτές υπέρ (χρειάζονταν 176), 169 κατά, ενώ υπήρξε και μία αποχή. 

Πρώην καθηγητής Οικονομίας με το παρατσούκλι «ομορφόπαιδο» (guapo) στην Ισπανία, ο Πέδρο Σάντσεθ είναι ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού κόμματος.

Η νίκη του ηγέτη του PSOE επί του αντιπάλου του , όμως, έχει σημασία και για άλλους λόγους: ο 46χρονος πρώην καθηγητής Οικονομικών δεν είναι πλέον βουλευτής, αφού παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματός του προ διετίας για την άρνησή του να διευκολύνει την επιστροφή του Rajoy στο αξίωμα μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Τα μισά μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του PSOE στασίασαν εναντίον του Σάντσεθ προκαλώντας την παραίτησή του του τον Οκτώβριο του 2016.
Ο Σάντσεθ εγκατέλειψε το θώκο του ξεκινώντας μια περιοδεία στη χώρα για να επανασυνδεθεί με τους δυσαρεστημένους σοσιαλιστές-κίνηση που απέδωσε, αφού επτά μήνες αργότερα, διεκδίκησε και πάλι τα ηνία των Σοσιαλιστών και κατάφερε να επικρατήσει της βασικής του αντιπάλου, Σουζάνα Ντίαζ.

Ο Πέδρο Σάντσεθ γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1972 και εντάχθηκε στους κόλπους του PSOE το 1993. Σπούδασε Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων, πήρε το πρώτο από τα τρία μεταπτυχιακά του στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών και εργάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το 1999, υπηρέτησε ως προσωπάρχης του ύπατου εκπροσώπου του ΟΗΕ στη Βοσνία στη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

Στη συνέχεια εργάστηκε ως σύμβουλος ξένων επιχειρήσεων, οικονομικός σύμβουλος στην εκτελεστική επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πέντε χρόνια ως δημοτικός σύμβουλος στη Μαδρίτη.

Διετέλεσε βουλευτής μεταξύ 2009-2011, οπότε έχασε την έδρα του και δύο χρόνια αργότερα επέστρεψε στο κοινοβούλιο και εξελέγη πρόεδρος του PSOE το επόμενο έτος. Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.