iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

''Γκρεμίζεται'' η
βρετανική κυβέρνηση
Έφυγε και ο Τζόνσον


Την παραίτηση του υπέβαλε και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

«Η Τερέζα Μέι έκανε δεκτή την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Η αντικατάστασή του θα ανακοινωθεί σύντομα. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε για τα όσα έκανε», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Τζόνσον είναι ο τρίτος υπουργός που προτιμά να φύγει από τη βρετανική κυβέρνηση παρά να στηρίξει τα πλάνα της Τερέζα Μέι για «ήπιο» Brexit, μέσα σε 24 ώρες. Είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις των υπουργών που είχαν την ευθύνη για το Brexit, Ντέβιντ Ντέιβις και Στιβ Μπέικερ.

Ο Τζόνσον είχε ακυρώσει διάφορες συναντήσεις που επρόκειτο να έχει στην επίσημη κατοικία του στο κεντρικό Λονδίνο και κατόπιν αποφάσισε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Οι παραιτήσεις αφήνουν την Μέι εκτεθειμένη, με την κυβέρνησή της να κλυδωνίζεται. Το μεγάλο ερωτηματικό πλέον είναι αν θα προσπαθήσει να ξεπεράσει αυτήν την κρίση τηρώντας τη δέσμευσή της ότι θα επιδιώξει ένα Brexit "φιλικό προς τις επιχειρήσεις" ή αν θα βρεθεί αντιμέτωπη με περισσότερες αποχωρήσεις από την κυβέρνηση και με φωνές που θα την καλούν να παραιτηθεί και η ίδια.

Πολλοί ευρωσκεπτικιστές είναι οργισμένοι με τη στρατηγική που συμφώνησε να ακολουθήσει η Μέι απέναντι στην ΕΕ και την πρότασή της για τη δημιουργία ενός "χώρου ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών" καθώς θεωρούν ότι με αυτήν την τακτική προδίδει την υπόσχεση που είχε δώσει η ίδια περί ενός "καθαρού" διαζυγίου από τις Βρυξέλλες.

 



Πηγή: Παραιτήθηκε και ο Μπόρις Τζόνσον -«Τρίζει» η κυβέρνηση της Μέι | iefimerida.gr