iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 25 Απριλίου 2024

Λίγες ώρες μετά
τη διάσωση πλημμύρισε
η σπηλιά στην Ταιλάνδη


Λίγες ώρες αν καθυστερούσε η απόφαση για την έναρξη της επιχείρησης στην Ταιλάνδη και σήμερα η διεθνής κοινότητα δεν θα πανηγύριζε έναν μεγάλο θρίαμβο, αλλά θα αναφερόταν σε μία «μαύρη» μέρα, σε μία μεγάλη τραγωδία.

Συγκλονισμένοι από τη συνειδητοποίηση της κατάστασης, οι αρμόδιοι στις της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν λίγες -μόλις- ώρες μετά τη διάσωση και του τελευταίου παιδιού από τα 12, καθώς και του προπονητή τους, η σπηλιά στην επαρχία Τσιάνγκ Ράι, καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από νερό, καθώς η δυνατή νεροποντή που ήδη την Τρίτη, την ημέρα της διάσωσης, είχε αρχίσει να εκδηλώνεται, προκάλεσε νέους χειμάρρους νερών στα έγκατα της γης και στο σημείο που είχαν βρει καταφύγιο τα 12 παιδιά και ο κόουτς.

Η εξέλιξη είναι συγκλονιστική. Οι δύτες και οι ομάδες διάσωσης που συμμετείχαν στην πρωτοφανή αυτή επιχείρηση, δήλωσαν, τρία 24ωρα μετά, ότι αν είχαν καθυστερήσει, σήμερα θα ήταν μία διαφορετική μέρα. Τα επίπεδα του νερού εντός του δικτύου των σπηλαίων άρχισαν να ανεβαίνουν με ταχύτατους ρυθμούς λίγη ώρα μετά τον απεγκλωβισμό και του τελευταίου των 13.
Τα παιδιά θυμίζουμε  εντοπίστηκαν από Βρετανούς δύτες. Μαζί είχαν έναν γιατρό και μία νοσοκόμα, οι οποίοι έμειναν με το γκρουπ των παιδιών, προκειμένου να τους δίνουν ενεργειακά ποτά και ιατρικά βοηθήματα, μέχρι οι διασώστες να τα βγάλουν στην επιφάνεια.

Η επιχείρηση διάσωσης διήρκεσε τρεις ημέρες και ξεκίνησε οριακά με βάση τον χρόνο. «Ήταν μία μάχη με τη μητέρα φύση και τον χρόνο», δήλωσε ένας από τους επικεφαλής του σχεδιασμού. Το αυτό αποδείχθηκε λίγες ώρες αργότερα.