iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Η Θάτσερ δεν άφηνε
να αγγίζουν τα
λούτρινα αρκουδάκια της


Έμεινε στην ιστορία ως η Σιδηρά Κυρία. Κι όμως, η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε ιδιαίτερη αδυναμία σε δύο λούτρινα αρκουδάκια, σε τέτοιο βαθμό, που δεν ήθελε να τα δανείζει πουθενά. Κι ας τα ζητούσαν διαρκώς.

Αυτό αποκαλύπτουν νέα έγγραφα, με προσωπικά στοιχεία από την εποχή της πρωθυπουργίας της, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το ίδρυμα που φέρει το όνομά της.

Οι φάκελοι από το 1988 περιλαμβάνουν αιτήσεις που αφορούν τον δανεισμό του Χάμφρεϊ και της Μις Τέντι, όπως ονομάζονταν τα αρκουδάκια της Θάτσερ. Είχε γίνει δανεισμός τους στο παρελθόν, αλλά οι συνεργάτες της είχαν κουραστεί με τη διαδικασία της μεταφοράς και της ανάκτησής τους.  

Ο πρόεδρος του Redbridge Young Diabetics είχε στείλει επιστολή στην πρωθυπουργό τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς. «Πριν από 4 χρόνια είχαν την καλοσύνη να μας δανείσετε το αρκουδάκι σας, τον Χάμφρεϊ, για το πικ νικ μας. Θα ήταν διαθέσιμος τώρα να έρθει στο Κόβεντ Γκάρντεν, για να βοηθήσει την απελευθέρωση 10.000 μπαλονιών για λογαριασμό της βρετανικής ένωσης διαβητικών; Θα τον φροντίσουμε πολύ και τα παιδιά είναι σίγουρα ότι θα απολαύσει το ότι θα είναι το επίκεντρο της προσοχής», της έγραψε.

Ο Πέρι Μίλερ, από το πολιτικό γραφείο της Ντάουνινγκ Στριτ ευχαρίστησε τον συντάκτη της επιστολής, αλλά απέρριψε το αίτημά του. «Δυστυχώς, δεν θα μπορέσει να είναι μαζί σας γιατί είναι ήδη κλεισμένος για αυτή την ημερομηνία. Λυπάμαι που σας απογοητεύω. Ομως, η κυρία Θάτσερ θα ήθελε να σας στείλει τις θερμότερες ευχές της», έγραψε.

Τον Μάιο της ίδιας χρονιάς, ο Τζιλς Μπράντρεθ, που έγινε αργότερα βουλευτής και ιδρυτής μουσείου για τα αγαπητά αυτά παιχνίδια, είχε γράψει επιστολή προς την πρωθυπουργό με αφορμή τα εγκαίνια. «Αν έχετε ένα αρκουδάκι που θα μπορούσατε να το δανείσετε... μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι θα έχει καλή περιποίηση, θα είναι πλήρως ασφαλισμένο και προφανώς θα σας επιστραφεί», έγραψε.

Και πάλι, ο Μίλερ αναγκάστηκε να στείλει αρνητική απάντηση. «Δυστυχώς, τα αρκουδάκια δεν θα μπορέσουν να είναι μαζί σας καθώς έχουν άλλες υποχρεώσεις αυτόν τον μήνα», έγραψε.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, έφτασε νέα επιστολή, από οργάνωση για παιδιά, ζητώντας να παραχωρηθούν τα αρκουδάκια για πικ νικ με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων. Ξανά όμως, η απάντηση ήταν αρνητική.

Η Σιδηρά Κυρία λάτρευε τα αρκουδάκια και μάλιστα κάποια στιγμή είχε μία λούτρινη γάτα έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, επιβεβαίωσε ο Κρις Κόλινς, του ιδρύματος Θάτσερ. Ομως, οι συνεργάτες της είχαν κουραστεί με τα απανωτά αιτήματα για δανεισμό και ίσως αποφάσισαν να «παγώσουν» τη διαδικασία, συμπλήρωσε.

Πέρα από το χόμπι αυτό, τα έγγραφα αποκαλύπτουν και άλλες άγνωστες πτυχές για τη ζωή της Θάτσερ. Για παράδειγμα, αναφέρουν το αγαπημένο της χρώμα (τιρκουάζ), ποτό (ουίσκι με σόδα) αλλά και γλυκό (σοκολάτες).  

Πηγή: Guardian



Πηγή: Η άλλη πλευρά της Θάτσερ: Τα λούτρινα αρκουδάκια της, που δεν ήθελε να τα δανείζει πουθενά η Σιδηρά Κυρία | iefimerida.gr