Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο άγνωστος αστροναύτης
που αρρώστησε
από φεγγαρόσκονη


Ο αστροναύτης Χάρισον Χ. Σμιτ ο οποίος ήταν γεωλόγος με σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, είχε αναλάβει το έργο της συλλογής πετρωμάτων από το φεγγάρι στην αποστολή «Απόλλων 17».

Μαζί με τον Γιουτζίν Α. Κερνάν στις 11 Δεκεμβρίου 1972 προσεληνώθηκαν και άρχισε να συλλέγει δείγματα πετρωμάτων.

Και άλλες αποστολές είχαν συγκεντρώσει πετρώματα, κανείς όμως δεν ήταν αρκετά εξοικειωμένος με τη γεωλογία για να γνωρίζει ποιοι τύποι ήταν σημαντικοί. Με έναν εμπειρογνώμονα, θα μπορούσαν να βρεθούν περισσότερα στοιχεία για την ιστορία της Σελήνης.

Και έτσι έγινε. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, όμως, ο Schmitt εισέπνευσε κατά λάθος σκόνη από την επιφάνεια της Σελήνης και για μια ημέρα παρουσίασε σημάδια αλλεργίας με συνεχές φτέρνισμα και υγρά μάτια. Μάλιστα, οι γιατροί της NASA πίστευαν ότι έγινε αλλεργικός… στη Σελήνη.

Η φεγγαρόσκονη αποτελείται από υπολείμματα μετεωριτών, τα οποία παραμένουν αιχμηρά εξαιτίας της έλλειψης διάβρωσης, καθώς δεν υπάρχει αέρας και νερό για να τα λειάνει.

Επίσης, έχει μικρά κομμάτια σιδήρου, δίνοντάς της ιδιότητες παρόμοιες μιας κουβέρτας με στατική ενέργεια πάνω στην οποία κολλούν τα πάντα.

Όταν οι αστροναύτες έφυγαν από τη Γη, τα κοστούμια τους ήταν καθαρά και λευκά, αλλά όταν επέστρεψαν, έμοιαζαν σαν να έπαιζαν ποδόσφαιρο στη βρωμιά.

Χωρίς τόπο να έχουν τη δυνατότητα να καθαρίσουν τα κοστούμια τους πριν επιστρέψουν στη σεληνάκατο, η σκόνη του φεγγαριού κόλλησε στο εσωτερικό, ενώ την εισέπνευσαν οι Cernan και ο Schmitt.

Από τότε, η NASA έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένες μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της φεγγαρόσκονης στον ανθρώπινο οργανισμό.

Όπως διαπιστώθηκε, η σκόνη είναι σε θέση να κολλήσει στο εσωτερικό των πνευμόνων προκαλώντας έναν τύπο αναπνευστικής νόσου παρόμοιο με την ασθένεια του «μαύρου πνεύμονα», την οποία αντιμετωπίζουν οι ανθρακωρύχοι.

Σύμφωνα με τις έρευνες, η σκόνη μπορεί, ακόμα, να προκαλέσει βλάβη των κυττάρων, καθώς και υπέρταση την οποία αντιμετωπίζουν πολλοί αστροναύτες της αποστολής «Απόλλων».

Παρόλα αυτά ο Schmitt φαίνεται ότι πέρασε ελαφρά την όποια επίπτωση της σκόνης. Μετά το φεγγάρι ασχολήθηκε με την πολιτική, αλλά εγκατέλειψε κάθε άλλη σκέψη για νέο ταξίδι στη Σελήνη. Ίσως, λόγω αλλεργίας…

Ήταν π προτελευταίος που πάτησε στη σελήνη στην ιστορία.