iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Σάββατο - 20 Απριλίου 2024

Ένα 'Οσκαρ
στην ταινία
του Λάνθιμου


Το «Πράσινο Βιβλίο (Green Book)» του Πίτερ Φαρέλι ήταν το φετινό... favourite της απονομής Όσκαρ καθώς κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας.

 Στον ευχαριστήριο λόγο του, ο Πίτερ Φαρέλι μίλησε για το νόημα της αγάπης, ενώ έκανε ειδική μνεία στον πρωταγωνιστή της ταινίας Βίγκο Μόρτενσεν και ευχαρίστησε τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, την Οκτάβια Σπένσερ, και όσους ενεπλάκησαν στην ταινία. Το βραβείο απένειμε στον Φαρέλι η Τζούλια Ρόμπερτς. 

Το «Πράσινο Βιβλίο» βασίζεται σε πραγματική ιστορία και έχει κερδίσει, μεταξύ άλλων, το Βραβείο του Σωματείου Αμερικανών Παραγωγών. Στην ταινία ο Μαχέρσαλα Αλί (Όσκαρ Β' Αντρικού ρόλου) υποδύεται τον βιρτουόζο Ντον Σέρλι, έναν Αφροαμερικανό πιανίστα της τζαζ ο οποίος, σε πείσμα των φυλετικών διακρίσεων της δεκαετίας του '60, αποφασίζει να πραγματοποιήσει μια ριψοκίνδυνη μουσική περιοδεία σε μερικές από τις πιο πολιτείες του αμερικανικού Νότου όπου ο ρατσισμός είναι πιο κραταιός. Για να φέρει σε πέρας το πολύ δύσκολο ταξίδι, ο Σέρλι προσέλαβε ως σοφέρ και προστάτη του έναν Ιταλοαμερικανό μπράβο από το Μπρονξ τον Τόνι Βαλελόνγκα - τον ενσαρκώνει ο Βίγκο Μόρτενσεν.

 Η ταινία του Λάνθιμου παρά τις 10 υποψηφιότητες, πήρε μόνο το Α’ Γυναικείου Ρόλου. Η Ολίβια Κόλμαν ήταν όντως εξαιρετική στον ρόλο της και κατάφερε να αφήσει πίσω τις αντιπάλους της. Με το πού ακούστηκε το όνομά της έτρεξε πλάι της ο Λάνθιμος για να την αγκαλιάσει. Και εκείνη όμως στην ομιλία της τον ευχαρίστησε πρώτο-πρώτο, λέγοντας πως είναι ο καλύτερος σκηνοθέτης, ενώ εκείνος την άκουγε πολύ συγκινημένος.