iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 25 Απριλίου 2024

Άνοιξε ''το κουτί
της Πανδώρας''
στην Κύπρο


Κόλαφος είναι νέο δημοσίευμα του BBC, το οποίο πραγματεύεται τη μεταχείριση των μεταναστριών στην Κύπρο, με αφορμή την υπόθεση του 35χρονου serial killer που έχει ομολογήσει επτά δολοφονίες γυναικών.

Το δημοσίευμα, φέρει τον τίτλο «Οι δολοφονίες στην Κύπρο αποκαλύπτουν την κακομεταχείριση των μεταναστριών», την ώρα που στο νησί επικρατεί μεγάλη σύγχυση καθώς την κυπριακή Αστυνομία βαραίνουν κατηγορίες ότι δεν ερεύνησε ως έπρεπε τις εξαφανίσεις των θυμάτων του serial killer.
«Η υπόθεση έχει αποκαλύψει ένα σύστημα εκμετάλλευσης που επιτρέπει την εργασία δεκάδων χιλιάδων γυναικών μεταναστριών ως οικιακών βοηθών υπό συνθήκες που επικριτές έχουν περιγράψει ως συνθήκες σύγχρονης δουλείας», σχολιάζει χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος του BBC.
Μάλιστα εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι εκπρόσωπος της οργάνωσης των Φιλιππινέζων στην Κύπρο αποκαλύπτει ότι συχνά δέχεται καταγγελίες από συμπατριώτισσες της για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, Φιλιππινέζες στην Κύπρο εργάζονται με μισθούς… πείνας που πολλές φορές δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ το μήνα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις εργάζονται 12 με 14 ώρες την ημέρα, χωρίς διακοπές και υφιστάμενες συχνά σεξουαλική παρενόχληση.

Φιλιππινέζα οικιακή βοηθός που βρίσκεται στην Κύπρο από το 2011 λέει ότι οι μετανάστριες στη δική της θέση «θυσιάζουν» τη ζωή τους για να στηρίξουν τα παιδιά τους. «Μας συμπεριφέρονται σαν σκλάβες», δηλώνει.

Σημειώνεται ότι οι γυναίκες αυτές βρίσκουν εργασία στην Κύπρο μέσω πρακτορείων στις πατρίδες τους, κυρίως στις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, τη Σρι Λάνκα, την Ινδία και το Νεπάλ.