Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνέντευξη ''αστραπή''
με την υπ. βουλευτή
Βάσω Κόλλια


Η υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην ανατολική Αττική Βάσω Κόλλια είναι πολιτικός επιστήμονας με μεταπτυχιακές σπουδές στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, πλούσιο ερευνητικό έργο, μακρά πολιτική δράση σε διάφορους τομείς δημοσίου ενδιαφέροντος και πολυετή επαγγελματική εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και σε ιδρύματα πολιτικής έρευνας. Μετρά πολλές διακρίσεις για το έργο της από διεθνείς, ευρωπαϊκούς και εθνικούς οργανισμούς και φορείς.
Από το 2002 έως το 2003 ήταν γενική διευθύντρια του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Επικοινωνίας.
 
Από το 1999 έως και το 2003 ήταν γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών (πανευρωπαϊκός θεσμός που ιδρύθηκε το 1953).
 
Από το 2004 έως το 2007 διετέλεσε γενική γραμματέας Νέας Γενιάς του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Διετέλεσε επίσης Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων.
 
Το 2006 αναδείχθηκε «Πολιτικός της Χρονιάς» σε ειδική ψηφοφορία της Κοινωνίας των Πολιτών (θεσμός των αναγνωρισμένων ελληνικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων).
 

Είναι εφικτός ο στόχος για αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;
Κανείς δεν αμφισβητεί τη νίκη της ΝΔ. Η εκτίμησή μου είναι ότι στις 7 Ιουλίου θα ολοκληρωθεί η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και θα επιβεβαιωθεί ότι η ήττα της αριστεράς είναι στρατηγική. Εμείς δίνουμε τη μάχη από την αρχή, ενωμένοι, με σύνθημα «καμία ψήφος χαμένη». Δεν χρειάζεται εφησυχασμός και αλαζονεία. Η τελική απόφαση είναι των πολιτών. Εκτιμώ ότι σε κάθε περίπτωση θα δώσουν εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη να υλοποιήσει το σύνθημά του για ισχυρή οικονομία σε μία αυτοδύναμη Ελλάδα. Η ελληνική κοινωνία κουράστηκε από τις ψεύτικες υποσχέσεις, επιθυμεί να πορευθεί με ασφάλεια σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Γι’ αυτό και θα δώσει αυτοδυναμία που θα εξασφαλίσει μία κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες. Είναι άλλης τάξης θέμα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έχει ήδη δηλώσει, θα επιδιώξει συνεργασίες και συναινέσεις για να κυβερνήσει.

Έχει η ΝΔ το «μαγικό ραβδί» για να πετύχει η χώρα μας εντατικούς ρυθμούς ανάπτυξης – κάτι που ως τώρα δεν έχει επιτευχθεί; 
Ήδη έχει αρχίσει να αλλάζει το πολιτικό και οικονομικό κλίμα και αντανακλάται αυτό στη μείωση των spreads και των ομολόγων και μόνο με την προσδοκία της κυβερνητικής αλλαγής. Η αλλαγή του κλίματος θα επιδράσει θετικά στην προσέλκυση επενδύσεων, από διεθνείς και εγχώριους επιχειρηματίες. Ωστόσο θα απαιτηθεί χρόνος. Υπάρχουν βραχυπρόθεσμα μέτρα για την άμεση βελτίωση και το μεσοπρόθεσμο πλάνο που θα φέρει ρυθμούς της τάξης του 4% και φυσικά νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Σε κάθε περίπτωση η κοινωνία ήδη διψά για ευκαιρίες και ανοικτούς ορίζοντες και ασφυκτιά μέσα στη μιζέρια των επιδομάτων και της απουσίας προοπτικής.

Είστε υποψήφια στην Ανατολική Αττική. Ποιά είναι τα προβλήματα πρώτης γραμμής που πρέπει να αντιμετωπιστούν;
Της ασφάλειας και της εγκληματικότητας, της ανεργίας, των ελλείψεων σε συγκοινωνίες, σε νοσοκομεία, σε πολιτική προστασία, έχουν προτεραιότητα. Από εκεί και μετά υπάρχουν τα διαχρονικά θέματα της Ανατολικής Αττικής που σχετίζονται κυρίως με την περιβαλλοντική υποβάθμιση την εκτός σχεδίου και αυθαίρετη δόμηση, την έλλειψη υποδομών διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια τα προβλήματα αυτά επιδεινώθηκαν. Τώρα με κυβέρνηση ΝΔ, την καλή συνεργασία στην Περιφέρεια με τον Γιώργο Πατούλη καθώς και με τη βέλτιστη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς τις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις των προηγούμενων, τα προβλήματα αυτά θα αντιμετωπισθούν.