Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρένα Δούρου για
τη Μάνδρα:
''Δεν φταίω εγώ''


Μετά από μία μαραθώνια απολογία η τέως περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου αφέθηκε ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους.

Η Ρένα Δούρου πέρασε σήμερα το κατώφλι του γραφείου της 7η τακτική ανακρίτρια και έδωσε εξηγήσεις μέσω γραπτού υπομνήματος για τις τραγικές και φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής που κόστισαν τις ζωές σε 25 πολίτες το Νοέμβριο του 2017.

Η Ρένα Δούρου (συνδυασμός «Δύναμη Ζωής») προσήλθε σήμερα στις 11.30 π.μ. στο ανακριτικό γραφείο και σε υπόμνημά της -όπως ήταν αναμενόμενο- αποποιείται κάθε ευθύνη για τα συμβάντα.

Υποστήριξε, μεταξύ των άλλων, ότι οι δυο πραγματογνωμοσύνες, τις οποίες υπογράφουν 8 ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης (τη μια) και 3 Μηχανικοί, οι οποίοι ορίσθηκαν από το τεχνικό Επιμελητήριο (τη δεύτερη) δεν επιρρίπτουν καμία ευθύνη στις υπηρεσίες της περιφέρειας Αττικής ούτε στην ίδια.

Αναφερόμενη στις πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2017 επικαλέστηκε τη σφοδρότητα του φαινομένου, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες συμβαίνει μία φορά στα 200 χρόνια.

Ακόμη, επέρριψε ευθύνες στον τέως περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό. Μάλιστα η ίδια φέρεται να είπε πως κατά τη διάρκεια της θητείας της μπήκαν για πρώτη φορά, οι βάσεις σοβαρής αντιπλημμυρικής θωράκισης, τονίζοντας ότι έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, με ίδιους ή ευρωπαϊκούς πόρους, 163 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού περίπου μισού δις ευρώ την ώρα που η προηγούμενη Διοίκηση, το 2014, είχε 57 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρένα Δούρου καθώς και 8 ακόμα πρόσωπα βαρύνονται με τις πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες της πλημμύρας από αμέλεια, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, της σωματικής βλάβης από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και της παράβασης καθήκοντος δια παραλείψεως με τις ευθύνες να επιμερίζονται στην περιφέρεια, τους δήμους και τα δασαρχεία.

Κύκλοι προσκείμενοι στην Ρένα Δούρου, μεταξύ των άλλων, αναφέρουν ότι η σφοδρότητα του πλημμυρικού φαινομένου στη Μάνδρα το Νοέμβριο του 2017, ήταν τέτοια που αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας ακόμη και διεθνών ερευνητικών κέντρων και προσθέτει: «Φαινόμενο που σύμφωνα με τους επιστήμονες συμβαίνει μία φορά στα 200 χρόνια, κατά άλλους μία φορά στα 500 χρόνια».

Ακόμα, υποστηρίζεται ότι σήμερα στην περιφέρεια Αττικής έχουν τεθεί, για πρώτη φορά, οι βάσεις σοβαρής αντιπλημμυρικής θωράκισης, ενώ σημειώνει ότι δύο πραγματογνωμοσύνες που έγιναν δεν επιρρίπτουν καμία ευθύνη στις υπηρεσίες της περιφέρειας Αττικής και στην ίδια τη Ρένα Δούρου.

Τι υποστήριξε στην απολογία της η Δούρου

Με αφορμή την εξέλιξη της ανάκρισης για την καταστροφική πλημμύρα στη Μάνδρα, τον Νοέμβριο του 2017, και την κλήση της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου από την Εισαγγελία στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας, κύκλοι προσκείμενοι στην περιφερειάρχη σημειώνουν τα εξής:

• Η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου κατηγορούνται ότι:

1) δεν έλεγξαν τις Πολεοδομίες, οι οποίες όμως ανήκουν στην αρμοδιότητα της δημάρχου Μάνδρας κας Κριεκούκη,

2) δεν κατεδάφισαν τα αυθαίρετα κτίσματα - όμως η αρμοδιότητα για το γκρέμισμα ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση (τον Συντονιστή κ. Σπύρο Κοκκινάκη),

3) δεν έκαναν την εποπτεία του έργου της οδού Κοροπούλη, την οποία έχει η δήμαρχος Μάνδρας, κα Κριεκούκη,

4) ότι καθυστέρησαν την κατασκευή του δρόμου Μάνδρας - Ελευσίνας, που όμως δεν αποτελεί αντιπλημμυρικό έργο, δεν ανήκει στις αρμοδιότητες της περιφέρειας αλλά όπως και τόσα άλλα έργα (όπως η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, η στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων) υλοποιείται από τη Διοίκηση Δούρου στην περιφέρεια Αττικής.

Σήμερα στην περιφέρεια Αττικής έχουν τεθεί, για πρώτη φορά, οι βάσεις σοβαρής αντιπλημμυρικής θωράκισης: έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, με ίδιους ή ευρωπαϊκούς πόρους, 163 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού περίπου μισού δις ευρώ.

Ακόμη, αναφέρεται:

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης: η προηγούμενη διοίκηση, το 2014, είχε 57 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Η επιμέλεια της διοίκησης Δούρου για την αντιπλημμυρική προστασία τεκμαίρεται: ο αριθμός των έργων πενταπλασιάστηκε και ο προϋπολογισμός οκταπλασιάστηκε.

Σε ό,τι αφορά στην καταστροφική πλημμύρα του Νοεμβρίου του 2017 στη Μάνδρα, η περιφερειάρχης Αττικής ήταν εκείνη που προσέφυγε πρώτη, το ίδιο βράδυ της τραγωδίας, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου καταθέτοντας αναφορά με την οποία ζητούσε τη διερεύνηση των αιτίων της καταστροφής, τονίζοντας ότι “πρέπει να μπει τέλος στην κουλτούρα της ατιμωρησίας και της ανευθυνότητας”. Αυτή η διαδικασία είναι σήμερα σε εξέλιξη.

Σε ό,τι αφορά τη σφοδρότητα του πλημμυρικού φαινομένου στη Μάνδρα, αυτή ήταν τέτοια που αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας ακόμη και διεθνών ερευνητικών κέντρων.

Φαινόμενο που σύμφωνα με τους επιστήμονες συμβαίνει μία φορά στα 200 χρόνια, κατά άλλους μία φορά στα 500 χρόνια.

Όπως δε περιγράφουν οι ειδικοί, έπεσε με πρωτοφανή ραγδαιότητα ένα δίλιτρο μπουκάλι νερού σε 1 cm2, δηλαδή σε επιφάνεια μικρότερη από ένα κουταλάκι του καφέ! Στο φαινόμενο του Νοεμβρίου στη Μάνδρα, είχαμε απορροή υδάτων 150 κυβικά το δευτερόλεπτο. 

Πραγματογνωμοσύνες

Εκδόθηκαν δύο πραγματογνωμοσύνες σχετικά με την ύπαρξη ή μη ευθυνών της περιφέρειας Αττικής: τη μία την υπογράφουν 8 ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης και την άλλη 3 μηχανικοί, οι οποίοι ορίσθηκαν από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Και οι δύο πραγματογνωμοσύνες δεν επιρρίπτουν καμία ευθύνη στις υπηρεσίες της περιφέρειας Αττικής και στην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου. Ωστόσο τα βασικά σημεία των πορισμάτων αυτών αγνοήθηκαν από την έρευνα ενώ ζητήθηκαν εξηγήσεις και στη συνέχεια ασκήθηκαν διώξεις μόνο κατά της Δούρου για θέμα που ανάγεται στο 2014.

Ερωτήματα που ανακύπτουν

Ακόμη, από τη συνεχιζόμενη διαδικασία -πάντα κατά την πλευρά της Ρένα Δούρου, προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

α) γιατί δεν κλήθηκε για εξηγήσεις και ο τέως περιφερειάρχης Γ. Σγουρός, που δεν είχε χαρακτηρίσει κατεπείγον το αίτημα προς το δασαρχείο Αιγάλεω για την έκδοση πράξης χαρακτηρισμού του έργου της Αγίας Αικατερίνης, στις 7/4/2014 που το κατέθεσε;

β) Πώς και γιατί αποδίδονται για το θέμα αυτό ευθύνες στην περιφερειάρχη Δούρου όταν η ορεινή υδρονομία ανήκει απολύτως στις αρμοδιότητες της αποκεντρωμένης διοίκησης (δασαρχείο);

γ) Γιατί ενώ η περιφερειάρχης είχε μεταβιβάσει τις αντιπλημμυρικές αρμοδιότητες όπως ορίζει ο νόμος, το εισαγγελικό πόρισμα τη θεωρεί υπεύθυνη ως επικεφαλής του φορέα της περιφέρειας Αττικής, ενώ για τις ευθύνες του αρμόδιου δασαρχείου στρέφεται κατά των προϊσταμένων και όχι κατά του επικεφαλής του φορέα της αποκεντρωμένης διοίκησης στην οποία υπάγεται το δασαρχείο;