iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 25 Απριλίου 2024

Ετοιμαστείτε ψυχολογικά
για μετασεισμούς
λένε οι επιστήμονες


Για τον ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε την Αττική μίλησε ο διευθυντής του εθνικού αστεροσκοπείου και τόνισε ότι οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν.

Μιλώντας στο Open, ο Θανάσης Γκανάς, διευθυντής του εθνικού αστεροσκοπείου, έκανε λόγο για μια επιφανειακή δόνηση την  οποία χαρακτήρισε φυσιολογική για την περιοχή της Πάρνηθας.
Όπως είπε πρόκειται για το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό του 1999, ενώ ανέφερε ότι για μια περίοδο που θα διαρκέσει κάποιες ημέρες θα έχουμε μετασεισμούς. Ειναι νωρίς να πούμε ότι είναι ο κύριος, λόγω του ιστορικού όμως που έχουμε για την περιοχή, το πιθανότερο είναι ότι είναι η κύρια δόνηση, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο ο σεισμός στην Αθήνα «ήταν επιφανειακός και έγινε εντονότατα αισθητός σε όλη την Αττική. Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός στη βόρεια Πελοπόννησο και ακόμη μακρύτερα, σύμφωνα με μαρτυρίες που λαμβάνουμε». Μέχρι στιγμής, υπάρχουν αναφορές για την Εύβοια και τη Στερεά Ελλάδα.
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής ο σεισμός στην Αθήνα ακολουθήθηκε από τρεις μετασεισμούς (3,2 , 2,5 και 3,6 Ρίχτερ) «το οποίο θα χαρακτήριζα ως ενθαρρυντικό. Ομως ακόμα δεν μπορούμε να πούμε αν ο ισχυρός σεισμός ήταν ο κύριος ή όχι. Θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο και περισσότερα στοιχεία».

Στη συνέχεια, ο σεισμολόγος τόνισε ότι «προέχει η ψυχραιμία απ’ όλους, ιδίως στην περιοχή του κέντρου. Αν διαπιστώθηκαν εμφανείς βλάβες, πρέπει άμεσα να ζητείται η συμβουλή μηχανικού, του δήμου ή και ιδιώτη».

Καταλήγοντας, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι «θεωρούμε σχεδόν βέβαιο ότι θα επακολουθήσουν μετασεισμοί. Και οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι ψυχολογικά έτοιμοι».