iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Κι άλλο ''σενάριο
για επικείμενο
μεγάλο σεισμό


Για τα ρήγματα της Αττικής μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος.

Ο κ. Μακρόπουλος τόνισε ότι πλησιάζει η περίοδος ενεργοποίησης του ρήγματος των Αλκυονίδων που προκάλεσε τον σεισμό του 1981, καθώς το ρήγμα ενεργοποιείται κάθε 40-45 χρόνια.

«Τα δύο σεισμικά κέντρα που ανησυχούν περισσότερο την Αττική είναι η περιοχή των Αλκυονίδων και η περιοχή του ρήγματος της Αταλάντης που το 1894 είχε κάνει τον μεγάλο σεισμό των 7,2 Ρίχτερ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρόπουλος.
«Από τα δύο ρήγματα αυτά η Αταλάντη κυριολεκτικά κοιμάται και η περίοδος επανάληψης της σεισμικής δραστηριότητας έχει υπολογιστεί στα 750 χρόνια, ενώ οι αντίστοιχες μελέτες στην περιοχή των Αλκυονίδων έχει ένα μέσο όρο περίπου 40-45 χρόνια περίοδο επανάληψης. Άρα από τον μεγάλο σεισμό του 1981 θα συμπληρωθούν 40 χρόνια το 2021», πρόσθεσε.

«Γι' αυτό πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα μας γιατί τα 5,1 Ρίχτερ ήταν ο μικρός σεισμός σε σχέση με τον σεισμό των 6,3-6,4 Ρίχτερ που έγινε το 1981». 

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον δεύτερο σεισμολόγο που κάνει λόγο για το ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού από το ρήγμα των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό, καθώς και ο Άκης Τσελέντης ανέφερε νωρίτερα ότι «το θηρίο των Αλκυονίδων θα ξαναουρλιάξει», ενώ χαρακτήρισε «αστεία πράγματα» όσα λέγονται για περιοδικότητα του ρήγματος στα 400 χρόνια και ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε για τον Κορινθιακό, επισημαίνοντας ότι την συγκεκριμένη περιοχή μελετούν δεκάδες διεθνή ινστιτούτα.