iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Συναυλία στην
ταράτσα του
ωδείου MακΤζωρτζ


Συναυλία στη δροσερή βεράντα του Ωδείου Μακτζώρτζ από το Σύλλογο Φίλων της Μουσικής Ραφήνας.

Στις 9 το βράδυ της Παρασκευής 9 Αυγούστου, ο βιολιστής ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ και ο κιθαρίστας ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ, καλεσμένοι από το Σύλλογο Φίλων της Μουσικής Ραφήνας, παρουσιάζουν στη δροσερή βεράντα του Ωδείου Μακτζώρτζ (Ευβοϊκού 35, Ραφήνα) συναυλία με έργα για βιολί και κιθάρα με τίτλο «Beyond the sea – Από τον Paganini στον Piazzolla».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Η συναυλία θα ξεκινήσει με δύο συνθέσεις του Paganini (Centone di Sonate  & Cantabile)  που, εκτός από την δεξιοτεχνία που περιέχουν , είναι άκρως μελωδικά και λυρικά, εμπνευσμένα από την παραδοσιακή Ιταλική μουσική. Θυμίζουν την εισαγωγή δημοφιλούς όπερας, η μελωδία της οποίας ενέπνευσε κινηματογραφική μουσική σε κλασικές ιταλικές ταινίες.

Το δεύτερο κομμάτι είναι «Η Ιστορία του Τανγκό» (Histoire du Tango) του Αργεντίνου Astor Piazzolla. Το στυλ της μουσικής εδώ είναι το λεγόμενο fusion και παντρεύει συνθετικές τεχνικές της κλασικής μουσικής με τη μουσική Tango της Αργεντινής αλλά και με στοιχεία της αμερικάνικης Jazz. Το συγκεκριμένο έργο είναι μια εντυπωσιακή σύνθεση η οποία εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες των δύο οργάνων προσφέροντας ηχοχρώματα και δραματικότητα που ξεπερνά πολλές φορές και τη δυναμικότητα μιας ολόκληρης ορχήστρας.

Η Esterllita (Μικρό μου Αστέρι) του Manuel Ponce είναι ένα ρομαντικό τραγούδι της μεξικανικής φολκλορικής μουσικής το οποίο μετέγραψε για βιολί και πιάνο ο Jascha Heifetz, ίσως ο μεγαλύτερος βιρτουόζος βιολιστής όλων τον εποχών, όταν το άκουσε σε ένα café πριν από μια συναυλία του στο Μεξικό την δεκαετία του 1920. Παρουσιάζεται σε σπάνια μεταγραφή για βιολί και κιθάρα, ταιριαστή για αυτό το τρυφερό τραγούδι, ιδιαίτερα κάτω από έναστρο ουρανό.       

Τα κομμάτια του Luiz Bonfá Manhā de Carnaval και Samba de Orfeo έγιναν γνωστά μέσα από την ταινία «Orfeu Negro» του Marcel Camus που είναι βασισμένη στον μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης και γυρίστηκε στο Rio de Janeiro το 1959. Η μουσική που έγραψε ο Bonfá για αυτή την ταινία έκανε παγκοσμίως διάσημη την bossa nova, με πιο γνωστά έργα τα δύο κομμάτια που θα παρουσιαστούν στη συνέχεια. 

Από τους πιο επιτυχημένους συνθέτες του 20ου αιώνα o Gershwin γέμιζε στάδια με 30.000 θεατές που άκουγαν με θαυμασμό τις συνθέσεις του που έσμιγαν την δυτικοευρωπαϊκή κλασική μουσική με την Αφροαμερικάνικη Jazz και το Blues. Ένα από τα σημαντικότερα έργα του, η φολκλορική όπερα Porgy & Bess του 1935, ήταν από τα πρώτα έργα που τόλμησαν με τις παραστάσεις τους να αμφισβητήσουν το ρατσιστικό κατεστημένο των Αμερικανικών θεάτρων και θεαμάτων της τότε εποχής. Τα δύο του τραγούδια, το  Summertime και το It Aint Necessarily So, σε μεταγραφή για βιολί και κιθάρα, έχουν πλέον περάσει στο ρεπερτόριο της κλασικής, της Jazz και της Pop μουσικής παγκοσμίως καθώς χαίρουν καθολικής απήχησης.

Το επόμενο έργο είναι το La Mer του Charles Trenet, που έγινε γνωστό ως Beyond the Sea από τον Αμερικάνο τραγουδιστή της pop Bobby Darin το 1959. Βεβαίως πολλοί άλλοι πριν και μετά τον Darin ηχογράφησαν το τραγούδι αυτό, όπως ο Benny Goodman, σε διάφορα στυλ. Το κομμάτι παρουσιάζεται σε μια εκδοχή για βιολί και κιθάρα που συγγενεύει περισσότερο με την γνωστή εκτέλεση του βιολιστή της Gypsy Jazz Stéphane Grappelli με τον κιθαρίστα Django Reinhardt

Το πρόγραμμα κλείνει με δύο Ισπανικούς χορούς του Sarasate σε μοναδική μεταγραφή για βιολί με συνοδεία κιθάρας που τονίζει ιδιαιτέρως το στοιχείο της παραδοσιακής ισπανικής μουσικής που ως επί το πλείστον στηρίζεται στην κιθάρα ως κύριο όργανο. αργός και λυρικός χορός Playera ακολουθείται από το θεαματικό Zapateado του οποίο η ονομασία προέρχεται από την Ισπανική λέξη για τα υποδήματα (zapato) και τονίζει την σχέση του με το flamenco και την χρήση των παπουτσιών σαν κρουστά όργανα. Έτσι η συναυλία θα κλείσει με ένα ενθουσιώδες και εντυπωσιακό έργο που θα αφήσει αξέχαστη ανάμνηση της βραδιάς στους θεατές. 

ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ:

Ο Αναστάσης Μαυρουδής σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών (2003), κοντά στον Τάτση Αποστολίδη με τον οποίον ερμήνευσε το Κοντσέρτο για δυο βιολιά του Bach στην τελευταία εμφάνισή του (2008) στο Μέγαρο Μουσικής με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Συνέχισε στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου με καθηγήτρια τη Lydia Mordkovitch, παίρνοντας Bachelor (2006) Master (2008) και PhD (2015) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Είναι ιδρυτικό μέλος του Fugata Quintet με το οποίο έχει ηχογραφήσει δύο δίσκους με έργα του Astor Piazzolla, ενώ έχει διευθύνει και σκηνοθετήσει την όπερα Maria de Buenos Aires του Αργεντινού συνθέτη. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με ορχήστρες και ως μέλος συνόλων μουσικής δωματίου στο Royal Albert Hall, το Queen Elizabeth Hall, το Kings Place, το Purcell Room, το Wigmore Hall, το Teatro del Maggio Musicale Fiorentino, το Wiener Konzerthaus και το Radio City Music Hall. Έχει παρουσιάσει έργα σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, γραμμένα για το σύνολο που έχει ιδρύσει, τα οποία μεταδόθηκαν ζωντανά από το BBC. Τον περασμένο Μάη κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός του δίσκος με τίτλο «Classical Americana, Vol I» αφιερωμένος στην Αμερικανική κλασική μουσική του 20ου αιώνα με έργα Adams, Bernstein, Copland και Gershwin. Στο τέλος του έτους αναμένεται και η έκδοση του πρώτου του βιβλίου με τίτλο «Sicilianos, the Greek Modernist» από το Μουσείο Μπενάκη.

 

Ο Ανδρέας Χαλκιάς σπούδασε κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο Αγίας Παρασκευής στην τάξη της Μαρίας Αναγνωστοπούλου από όπου πήρε το πτυχίο του. Συνέχισε τις σπουδές του με τον Ευάγγελο Μπουντούνη με τον οποίον πήρε το δίπλωμά του. Έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού για το Φεστιβάλ Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στην Νέα Υόρκη προσκεκλημένος του ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης». Παράλληλα με την καριέρα του σαν εκτελεστής είναι παιδαγωγός με πολυετή πείρα διδάσκοντας σε σημαντικά ωδεία και σχολές μουσικής της Αθήνας.