iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Υπουργός εσωτερικών:
''Ανήκουστο εκλεγείς
δήμαρχος να μην έχει...''


Σφοδρή κριτική εφ όλης της ύλης στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου που περιλαμβάνει διατάξεις και για την αντιμετώπιση των παραλυτικών επιπτώσεων της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση.

«Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει αμηχανία. Πώς να ισορροπήσει ο κ. Τσίπρας ανάμεσα στις βαριές ευθύνες για τα 100 δισ. ευρώ που επιβάρυνε την χώρα με τις καταστροφικές του επιλογές, για τους 29 νέους φόρους, για την πρωτοφανή σκευωρία της Νοβάρτις και του «Ρασπούτιν» και στην φιλοδοξία να επανέλθει στην εξουσία;» υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών. Παράλληλα, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να αντιληφθεί το μήνυμα των πρόσφατων εκλογών και να συμφωνήσει για αλλαγή του συστήματος βουλευτικών εκλογών. «Αν θέλει ο Τσίπρας να προχωρήσει μπροστά θα πρέπει να βάλει τέλος στην υποστήριξη της απλής αναλογικής και να έρθετε να φτιάξουμε ένα νέο εκλογικό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής που θα σέβεται την βούληση του λαού και θα εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα της χώρας».

Σχετικά με τις διατάξεις που εισηγείται ο υπουργός Εσωτερικών και στοχεύουν στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των δημάρχων και περιφερειαρχών είπε: «Η συζήτηση των τελευταίων δύο ημερών αλλά και συζήτηση στα μίντια έχει φέρει στην επιφάνεια το πραγματικό θέμα. Έχουμε διαφορετική αντίληψη για το ποια αυτοδιοίκηση θέλουμε. Για την ΝΔ η αυτοδιοίκηση λύνει προβλήματα, συνεργάζεται με την υγιή επιχειρηματικότητα και προσελκύει επενδύσεις και συμβάλλει στην απασχόληση και αντιμετώπιση της ανεργίας και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής. Χρειαζόμαστε αυτοδιοίκηση που να είναι δυναμική και να παίρνει αποφάσεις. Στην αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ η αυτοδιοίκηση είναι πειραματόζωο των ιδεοληψιών και του τυχοδιωκτισμού που δεν δίστασαν να δείξουν συνολικά στην κοινωνική ζωή του τόπου τα προηγούμενα 4 χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την αέναη συνέχιση του πελατειακού κράτους».

Και πρόσθεσε ο κ. Θεοδωρικάκος: «Οι ιδεοληψίες με τις οποίες κινηθήκατε στην αυτοδιοίκηση οδήγησαν σε απείρου κάλους λογικές με κορυφαία αυτή που έλεγε ότι οι αντιμνημονιακοί μαζεύουν καλύτερα τα σκουπίδια. Το αποτέλεσμα φάνηκε στην περιφέρεια Αττικής όπου μας παραδίδετε μια ωρολογιακή βόμβα σκουπιδιών».

«Η σταθερή στρατηγική σας είναι η εργαλειοποίηση των θεσμών. Είναι η κουβέντα σας ότι αν δεν βάλετε 3-4 στην φυαλκή δεν θα είστε ξανά στην εξουσία» τόνισε σε άλλο σημείο ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος για να προσθέσει: «Γι αυτό και κάνατε τα απίστευτα πράγματα με την απλή αναλογική. Δεν έχει ξαναγίνει δήμαρχος και περιφερειάρχης να εκλέγεται και να μην έχει την πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια».