Εκτύπωση αυτής της σελίδας

''Θρίλερ'' με τον
εορτασμό του
Πολυτεχνείου


Στις θέσεις τους και σε… θέσεις μάχης παραμένουν οι αυτοαποκαλούμενοι αντιεξουσιαστές που από τα ξημερώματα της Τετάρτης κατέλαβαν το κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Με νέα τους ανακοίνωση μάλιστα, ξεκαθάρισαν ότι η κατάληψη θα συνεχιστεί και ανέφεραν ότι «το Πολυτεχνείο παραμένει ανοιχτό για καθέναν που βρίσκει στη μνήμη του Νοέμβρη την οργή της ανάγκης σήμερα». Δεν είναι έτσι, βέβαια, καθώς πολλοί από τους αληθινούς αγωνιστές του 1973 δεν μπόρεσαν να επισκεφτούν τον εμβληματικό χώρο.

Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, οι καταληψίες είπαν ότι «δεν θα παραδώσουμε τις εστίες και τις αξίες της εξέγερσης στους κρατικούς δολοφόνους και τα κνατ», εννοώντας με αυτό το δεύτερο τις δυνάμεις κρούσης της ΚΝΕ. Επανέλαβαν μάλιστα τα αιτήματά τους κάποια από τα οποία αφορούν σε μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης που είναι στη φυλακή αλλά και σε μετανάστες που κρατούνται από τις αστυνομικές Αρχές μετά από εξεγέρσεις σε κέντρα κράτησης.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στην ίδια γνωστή ιστοσελίδα αναρτήθηκε μια άλλη ανακοίνωση από μία ομάδα αναρχικών που αυτοαποκαλείται «Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και κομμουνιστών)» η οποία κάλεσε σε συγκέντρωση ενάντια στην «αντικινηματική» όπως την χαρακτηρίζει κατάληψη του Πολυτεχνείου, υποστηρίζοντας ότι «το Πολυτεχνείο και το Άσυλο ανήκουν σε όλο το λαό!»

Παράλληλα η φοιτητική παράταξη «Μπλόκο», που έχει πολιτική αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει ότι «για πρώτη φορά μετά την πτώση της χούντας, ο τριήμερος εορτασμός του Πολυτεχνείου βρίσκεται στον “αέρα”». Αυτή η ανακοίνωση αποτυπώνει αν μη τι άλλο την αμηχανία της κυβέρνησης στη διαχείριση της κατάληψης του ιστορικού κτιρίου του Πολυτεχνείου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ηγεσία του ΕΜΠ, η Επιτροπή Εορτασμού της 17 Νοεμβρίου, αλλά και οι πολιτικοί αρμόδιοι φαίνεται να περίμεναν μια εκτόνωση της κατάστασης με αποχώρηση των περίπου 70 καταληψιών. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν έγινε με τους νεαρούς να παρακολουθούν ακόμα και μαθήματα σαμποτάζ και εξέγερσης και να συγκεντρώνουν ρόπαλα, πέτρες και μπουκάλια για την κατασκευή μολότοφ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για σύγκρουση με την αστυνομία. Επιπλέον, προχώρησαν στη δημιουργία «ασφαλών ζωνών» με οδοφράγματα εντός του ΕΜΠ, προκειμένου να μη συλληφθούν σε περίπτωση εφόδου της ΕΛ.ΑΣ. στο εσωτερικό του κτιρίου.

Η αστυνομία  από την πλευρά της εκφράζει φόβους ότι μέχρι αύριο 17 Νοεμβρίου, ημέρα επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, περισσότερα άτομα θα καταφέρουν να συγκεντρωθούν στους χώρους του πανεπιστημίου που είναι υπό κατάληψη ώστε να το χρησιμοποιήσουν ως ορμητήριο για τις επιθέσεις τους εναντίον αστυνομικών.

Σημειώνεται ότι χθες το απόγευμα αναρχικοί – μέλη της συνέλευσης αλληλεγγύης στον Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου (συνελήφθη για την αποστολή τρομο-δεμάτων σε ξένους αξιωματούχους και τον Λουκά Παπαδήμο) έκαναν κατάληψη στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ, στην οδό Ακαδημίας.