iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Σε μαζικές
διασταυρώσεις προχωρά
η εφορία


Σε μαζικές διασταυρώσεις στοιχείων που περιλαμβάνονται στις καταστάσεις πελατών-προμηθευτών με όλα τα διαθέσιμα δεδομένα από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ προχωρά πλέον η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα αποτελέσματα που προέκυψαν για το έτος 2014 είναι εντυπωσιακά και διαβιβάζονται στις ελεγκτικές υπηρεσίες για εξονυχιστικούς ελέγχους, εμπλουτίζοντας τη δεξαμενή στόχευσης υποθέσεων. Σε εξέλιξη βρίσκεται η επεξεργασία των δεδομένων και για τα επόμενα έτη, ώστε να εντοπιστούν περιπτώσεις απόκρυψης εσόδων ή ψευδούς δήλωσης δαπανών από επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Όπως επισημαίνουν πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής, «με τον τρόπο αυτό η ΑΑΔΕ αναπτύσσει διαρκώς βέλτιστους τρόπους αξιοποίησης του μεγάλου όγκου δεδομένων που διαθέτει (Big Data), αφομοιώνοντας ταυτόχρονα την ανατροφοδότηση πληροφοριών από τις ελεγκτικές υπηρεσίες». Είναι η πρώτη φορά που η ΑΑΔΕ αξιοποιεί συνδυαστικά στοιχεία και δεδομένων καταστάσεων φορολογικών στοιχείων προμηθευτών και πελατών σε σχέση με αντίστοιχα στοιχεία των δηλώσεων εισοδήματος και ΦΠΑ από το 2014 και μετά.