iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 18 Απριλίου 2024

Σώθηκαν τα χωριά
στην Εύβοια
Καταστράφηκε το δάσος


Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή από την μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, καθώς καταστράφηκε μεγάλο μέρος του δάσους της περιοχής Natura, απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και σπουδαιότητας.

Πάντως η έγκαιρη εκκένωση των τεσσάρων χωριών που απειλήθηκαν από τις φλόγες, αλλά και η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης έξω από τα Ψαχνά, απέτρεψαν τα χειρότερα.

Τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατάνια εκκενώθηκαν από τις δυνάμεις της αστυνομίας και οι κάτοικοι φιλοξενούνται σε δομές του δήμου Δίρφης - Μεσσαπίων ή σε φιλικά σπίτια. 

Αργά το απόγευμα η φωτιά απείλησε την πόλη των Ψαχνών, όμως η έγκαιρη κινητοποίηση και η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης αποδείχθηκε σωτήρια. Εν τούτοις, δυνάμεις της αστυνομίας είχαν ήδη ζητήσει από τους κατοίκους στα πρώτα σπίτια της πόλης, να τα εγκαταλείψουν.
Από την φωτιά μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί υλικές ζημιές σε αγροικίες και σε αυλές σπιτιών, ενώ έχουν καεί τρία αυτοκίνητα. 

Ένας εθελοντής πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφρά και νοσηλεύεται στο ΚΑΤ με εγκαύματα στα χέρια κατά κύριο λόγο, ενώ η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία.

Με όλο τους το δυναμικό πέφτουν με το πρώτο φως τις ημέρας στη μάχη με τα τέσσερα μέτωπα της φωτιάς στην Εύβοια, πυροσβέστες και εναέρια μέσα. 

Στόχος, να εκμεταλλευτούν πλήρως το «κενό» που αφήνουν οι άνεμοι, οι οποίοι κόπασαν κατά την διάρκεια της νύχτας, αναμένεται όμως να ενισχυθούν εκ νέου νωρίς το πρωί.

Ήδη από τις 6 το πρωί έχουν απογειωθεί και σταδιακά πραγματοποιούν ρίψεις νερού 6 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα ενώ τις κινήσεις τους συντονίζει άλλο ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής.