iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 29 Μαρτίου 2024

Σε υψηλό επίπεδο
τα μικροσωματίδια
στην Αττική


Σε υψηλά επίπεδα παρέμεναν και τη νύκτα τα επίπεδα των σωματιδιακών συγκεντρώσεων PM2.5 (αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου) στο Λεκανοπέδιο της Αττικής λόγω των πυρκαγιών σε Εύβοια και Βοιωτία. 

Συγκεκριμένα και στα οκτώ σημεία μέτρησης της Αττικής (Γκύζη, Πεύκη, Μελίσσια, Πασαλιμάνι, Χαλάνδρι, Κερατσίνι, Βουλιαγμένη, Θησείο), όπως προκύπτει από στοιχεία της διαδικτυακής πλατφόρμα της PANACEA, η ποιότητα του αέρα ήταν πολύ κακή με τις τιμές να υπερβαίνουν κατά πολύ τα 50 PM2.5, όριο που θεωρείται επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. 

Η υπερσυγκέντρωση σωματιδίων αιθάλης μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της υγείας σε όσους ήδη αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και σε άλλες ευπαθείς ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες και τα παιδιά. 

Για τον λόγο αυτό, τόσο ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, όσο και το υπουργείο Υγείας αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υπενθυμίζουν στους πολίτες μια σειρά προληπτικών μέτρων για την αποφυγή εισπνοής καπνού. 

Μεταξύ αυτών υπενθυμίζεται ότι, όλες οι ευπαθείς ομάδες πολιτών (ηλικιωμένοι, έγκυες, παιδιά, καρδιοπαθείς και άτομα με αναπνευστικά νοσήματα) να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους που κλιματίζονται ή να αναζητήσουν κάποια από τις δομές κλιματιζόμενων χώρων που έχει προβλέψει η περιφέρεια Αττικής και οι Δήμοι. 

Ακόμα, στην περίπτωση που επικρατούν συνθήκες που ευνοούν την έντονη έκθεση σε καπνό, συστήνεται, η απομάκρυνση από την περιοχή, εφόσον είναι εφικτό, για όσο διάστημα το φαινόμενο παραμένει έντονο. 

Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από τη περιοχή, οι πολίτες να παραμένουν όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους, με σωστές συνθήκες κλιματισμού και να διατηρείται ο εσωτερικός αέρας όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρός, με την αποφυγή του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους και την χρήση σκούπας τόσο ηλεκτρικής όσο και συμβατικής. 

Επίσης, να αποφεύγονται οι εξωτερικές δραστηριότητες και η σωματική καταπόνηση για όσο διάστημα υπάρχει καπνός, ενώ συστήνεται η κατανάλωση άφθονων ποσοτήτων πόσιμου νερού και υγρών, ειδικά κατά τα διαστήματα έντονης παρουσίας καπνού.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, συστήνεται η άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

Τέλος, σε περίπτωση απουσίας καπνού εξωτερικά συστήνεται καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων για ανανέωση του αέρα ανοίγοντας τα παράθυρα.