iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Παρασκευή - 26 Απριλίου 2024

Επανεξετάζονται
οι ποινές για
τους εμπρηστές


Βαθιές τομές στον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα, οι οποίες αγγίζουν την καθημερινότητα πολιτών και εργαζομένων, εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης εν όψει της έναρξης των εργασιών των μελών της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με αντικείμενο τις αλλαγές σε συγκεκριμένα άρθρα του.

Ηδη στο μικροσκόπιο έχουν μπει η επανεξέταση της νομοθεσίας για πυρκαγιές και εμπρησμούς, η επαναφορά του άρθρου που σχετίζεται με τις επιθέσεις σε βάρος συμβολαιογράφων κατά τη διενέργεια πλειστηριασμών, όπως και ενδεχόμενη αλλαγή της νομοθεσίας για την πρόκληση σωματικών βλαβών σε εφοριακούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. 

Την ίδια ώρα, σχεδόν βέβαιη θεωρείται η επαναφορά του αδικήματος της κατοχής εκρηκτικών υλών (μολότοφ) σε κακουργηματική μορφή, όπως επίσης και η μετατροπή σε κακούργημα του αδικήματος της δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλου, το οποίο με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης εξετάζει σε αυτό το στάδιο τις κατευθύνσεις στις οποίες θα κινούνται οι αλλαγές, δίνοντας ιδιαίτερη πλέον βαρύτητα στο νομοθετικό πλαίσιο για εμπρησμούς και πυρκαγιές μετά και την τραγωδία στην Εύβοια, που μπορεί, ευτυχώς, να μη στοίχισε ανθρώπινες ζωές, προκάλεσε όμως τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή. Σκοπός είναι να εξεταστεί η σχετική νομοθεσία εξονυχιστικά και οι δυνατότητες αλλαγής της ώστε, όπως τόνιζαν πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία ότι στο μέλλον δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε τέτοιου είδους εγκλήματα.

Ωστόσο, οι υπό εξέταση αλλαγές και βελτιώσεις πρέπει να γίνουν με χειρουργική ακρίβεια, με το έργο των μελών της αρμόδιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής να είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο, καθώς οι όποιες διορθώσεις και τροποποιήσεις ενδέχεται να επιφέρουν αλυσιδωτές αλλαγές σε άλλα άρθρα του Ποινικού Κώδικα, αλλά και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Ο σκοπός, άλλωστε, δεν είναι να επέλθει «ολικό λίφτινγκ» στον Ποινικό Κώδικα, αλλά καίριες παρεμβάσεις σε άρθρα που δίχασαν την κοινωνία και προβλημάτισαν τους νομικούς. Εξάλλου, η νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει χαρακτηρίσει κατ’ επανάληψη τον νέο Κώδικα «σπουδαίας σημασίας νομοθέτημα», που όμως αδικήθηκε με την άρον άρον προώθησή του από την προηγούμενη κυβέρνηση, λίγες ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών. 

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προχωρήσει ήδη στην επανασύσταση της προηγούμενης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής (αυτής δηλαδή που κατάρτισε τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα), με το σκεπτικό ότι τα μέλη της λόγω της γνώσης και της εμπειρίας τους μπορούν να προσεγγίσουν ολιστικά τον νέο Ποινικό Κώδικα και να προβούν στις αναγκαίες τροποποιήσεις, χωρίς να προκληθούν περισσότερα προβλήματα και νέες δυσλειτουργίες στη Δικαιοσύνη. Επιπλέον, το γεγονός της επανεξέτασης των μελανών άρθρων από την ίδια επιτροπή δημιουργεί αισιοδοξία ότι οι όποιες βελτιώσεις θα είναι έτοιμες μέσα στο φθινόπωρο, με το στοίχημα να δίνεται για τις 17 Σεπτεμβρίου, οπότε και αρχίζει το νέο δικαστικό έτος. 

Επανεξέταση της νομοθεσίας για πυρκαγιές 

Με την έναρξη των εργασιών της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, κάτι που ενδέχεται να γίνει ακόμη και εντός της εβδομάδας, αναμένεται να ξεκινήσουν και οι διεργασίες για τις όποιες βελτιώσεις μπορεί να φέρει η ισχύουσα νομοθεσία για τα αδικήματα που σχετίζονται με την πρόκληση πυρκαγιών και τους εμπρησμούς. Σε πρώτη φάση, σκοπός είναι να διαπιστωθεί τι ακριβώς μπορεί να αλλάξει προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης ώστε να καταστεί σαφές ότι στο μέλλον δεν θα υπάρξει ανοχή στους δράστες τέτοιων εγκλημάτων. Την κινητοποίηση, όπως είναι λογικό, προκάλεσε τόσο η εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική πέρυσι το καλοκαίρι όσο και η πρόσφατη πύρινη λαίλαπα στην Εύβοια, που κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα δάσους, με τις Αρχές να συνηγορούν στο σενάριο του εμπρησμού.