iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Πέμπτη - 28 Μαρτίου 2024

Πόσο κοστίζει
φέτος η σχολική
τσάντα (πίνακας)


Το γεγονός ότι πλησιάζει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία έχει προκαλέσει τον κλασικό- για την εποχή- ''πονοκέφαλο'' στους γονείς, εξαιτίας της επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Φέτος, οι τιμές των σχολικών ειδών είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με κάποιες μικρές αυξήσεις, κυρίως σε επώνυμα προϊόντα, δήλωσαν στο ΑΠΕ οι αρμόδιοι της αγοράς.

Για ένα παιδί στο Δημοτικό σχολείο, οι τιμές κυμαίνονται από 15,82 έως 446,31 ευρώ, ενώ για ένα παιδί στο Γυμνάσιο και το Λύκειο από 26,27 ευρώ έως 501,74 ευρώ, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών. Βέβαια, το ποσό αυτό διαμορφώνεται ανάλογα με τις επιλογές αλλά και τις ανάγκες του κάθε μαθητή. «Δεν υπάρχει όριο στο συνολικό κόστος για τη σχολική τσάντα καθώς μπορεί κανείς να βρει οποιαδήποτε τιμή. Οι τιμές στα σχολικά είδη, είτε παραμένουν σταθερές, είτε έχουν πτωτική τάση, εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει αρκετός ανταγωνισμός με αποτέλεσμα, όμως, να πέφτει πολύ η ποιότητα. Παρόλα αυτά η ζήτηση είναι ίδια γιατί αναλόγως έχει μειωθεί και το εισόδημα του καταναλωτή», δήλωσε στο ΑΠΕ η γ.γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών, Βασιλική Μανουσαρίδου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΠΚΑ, το κόστος για τα βασικά σχολικά είδη είναι:

για μία τσάντα από 3 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι 100 ευρώ ανάλογα το μέγεθος, το σχέδιο και την επωνυμία
για ένα μολύβι από 0,05 ευρώ μέχρι 8 ευρώ
για ένα στυλό από 0,07 ευρώ μέχρι 30 ευρώ
για ένα τετράδιο 50 φύλλων από 0,25 ευρώ μέχρι 3,60 ευρώ
για ένα τετράδιο σπιράλ από 1,10 ευρώ μέχρι και 10 ευρώ ανάλογα τα θέματα
για ένα μπλοκ ζωγραφικής από 0,49 ευρώ έως τα 4 ευρώ
για μια κασετίνα από 3 ευρώ έως 25 ευρώ